2023. április 1. szombat
More

  A magyar halak fogyasztásának fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek

  Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalta a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos eredményeket Budapesten. A konferencia fő témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentősége.

  Halmy László halálának évfordulóján Budapesten tartotta XXII. éves kongresszusát a Magyar Elhízástudományi Társaság Legyen újra halevő nap a péntek címmel. A szimpózium elsődleges célja az elhízás jelenlegi terápiás lehetőségeinek áttekintése és összehasonlítása. Emellett az előadók kitekintést adtak a jövőbeli terápiás lehetőségekre, a nemzetközi klinikai és gyógyszerfejlesztési trendek áttekintésével és értékelésével – olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

  A dokumentum felidézi Halmy László tudományos programját, amelyben a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarországon a felnőtt korú lakosság 20 százalékát érinti az elhízás, további 47 százalék pedig túlsúlyos. Ez a szám ha nem is nagy mértékben, de folyamatosan növekszik.

  A szakember megfogalmazta, hogy az emberi szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkentés esetén is 8-10 év múlva az esetek legalább 75 százaléka visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a fő szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja. Újabban a megelőzésben és a kezelésben a szakemberek a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzák, ebben a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztásának nagyobb beviteli arányát tartják szükségesnek.

  A kongresszuson szó volt a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega zsírsavak szerepéről az egészség megőrzésében. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a táplálkozási palettán jelenleg rosszul reprezentált: a magyar lakosság évi 1-3 kilogrammnyi halat fogyaszt, és ez nem jelent megfelelő forrást az omega-3 zsírsavak szempontjából. Ehhez társul még a hiányos növényi eredetű tápanyagfelvétel is.

  A kongresszus további témái között a kísérletes és klinikai kutatások, a megelőzés és a kezelési lehetőségek egyaránt szerepelnek. Az elhízás és társbetegségeinek kialakulását, kezelését és megelőzésének lehetőségeit táplálkozástudományi, mozgásterápiai, pszichológiai és pszichiátriai megközelítésen át a speciális mozgásformák és technikák alkalmazásán keresztül a műtéti megoldásokig tárgyalták.

  A Magyar Elhízástudományi Társaság megalakulását követően a kilencvenes évek elejétől kezdődően rendezi magyarországi kongresszusait.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!