2024. április 18. csütörtök
More

    Életmódot befolyásoló hatások gyerek- és felnőttkorban

    A játék, a gyerek legfontosabb napi tevékenysége segít ötletet, mintát adni a különféle élethelyzetekre, akár például az egészséges életmód technikájának elsajítítására is. Ami a játékban beválik, jó lehet az életbeli problémák megoldására is. A játék tanulássegítő szerepét régóta ismerik a szakemberek, alkalmazását szülőknek, pedagógusoknak is ajánlják – olvasható a Tudományos életmódtanácsok című hírlevélben, amelynek kiadója a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

    Az Egyesült Államokban egy 12 hetes program az edzettségre kívánta megtanítani a résztvevőket. A gyerekek kipróbálhatták az egyénre szabottan összeállított mozgássort, melyben volt izomerősítő, nyújtó, csontfejlődéshez ajánlott gyakorlat, jóga, ugrálás (ez volt a kardio-fitness elem), és tanulhattak a táplálkozási ismeretekről. Étrendjük sok zöldség, gyümölcs, telítetlen zsír, teljes kiőrlésű gabonából készült termék szerepelt. A gyerekek örömmel fogadták a három hónapos „játékot”. A program befejeztével végzett vizsgálatok egyértelmű javulást mutattak egészségi, fittségi állapotukban, táplálkozási ismereteikben és szokásaikban.

    Európában olasz kutatók általános iskolásoknál vetették be a játékos módszert. A felmérés szerint igen eredményes Kaledo” program során a 11-14 éves gyerekek hetenként egyszer ismerkedtek az aktív életmód alapjaival egy 15-30 perces játék keretében.

    A serdülők szokásait leginkább a szülők életmódja és felfogása alakítja – még akkor is, ha életkori sajátosságok miatt amúgy nehéz őket befolyásolni. Amerikai kutatók 810 serdülő és szüleik testsúllyal összefüggő táplálkozási, életmódbeli szokásait vizsgálták, s arra az eredményre jutottak, hogy nem elég – iskolában, vagy otthon – elméleti ismeretekkel bombázni a gyereket az egészséges és aktív életmód mibenlétéről, legfontosabb a gyakorlati példa, a szülőktől látott minta. A rendszeres fizikai aktivitás, és kiegyensúlyozott étkezés terén hozott gyakorlati döntéseket – vagyis például azt, hogy mindenből lehet mértékkel enni és inni – elsősorban az otthon látottak befolyásolják.

    A főiskolás korúak, elméletileg több ismerettel rendelkeznek az egészséges és aktív életmód mibenlétéről, de nem eléggel – mutatja egy 185 amerikai főiskolás részvételével készült felmérés. A kutatók arra keresték a választ, hogy a normál testtömegű lányok másként étkeznek-e, mint elhízott társaik. Megnézték a testmagasságot, testtömeget, a testzsírt, a csípő- és derékkörfogatot. A résztvevők 20 százaléka túlsúlyos, 12 százalék elhízott volt. A lányok több mint háromnegyede (83%) fogyókúrázott már – ők úgy gondolták, enélkül 2-6 százalékkal még nagyobb lenne a súlyuk.

    A normál testtömegűek szerint aktuális súlyuk 94 százaléka volna az ideális, a túlsúlyosaknál 85, az elhízottaknál 74 százalék ez az arány. Csaknem minden főiskolás mozog valamennyit, de csak egyötödük sportol annyira aktívan, intenzíven, hogy az már hozzájárul a testtömeg csökkenéséhez is. A normál testtömegűek 44 százaléka véli úgy, hogy kevesebbet kell ennie, a túlsúlyosaknak viszont 57, az elhízottaknak pedig 81 százaléka.

    A mesterséges édesítőszerek használatát a normál, illetve a túlsúlyosaknak 31, az elhízottaknak viszont csak 5 százaléka tartotta fontosnak a főiskolások körében végzett amerikai felmérésben, írja a Tudományos életmódtanácsok című diétetikai hírlevél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!