2024. március 28. csütörtök
More

    Asztma ellen jógával is

    Már néhány jóga foglalkozás is javíthatja a mellkasfal tágulékonyságát, növelheti a légzési kapacitást és a kilégzési térfogatokat. A jóga hasznos lehet az asztmások és más légúti betegek kezelésében is – hangzott el egy San Franciscoban tartott tudományos konferencián.

    A thaiföldi Khon Kaen Egyetem kutatói 58 egészséges 20 év körüli fiatalt vontak be egy 6 hetes vizsgálatba. Az önkéntesek fele hetente 3 alkalommal egy-egy 20 perces Hatha-jóga foglalkozáson vett részt, a többiek pedig élték megszokott életüket. Egyik csoport tagjai sem fogyasztottak alkoholt, és senki sem dohányzott közülük.

    Mérték a mellkasfal tágulási képességét a szegycsont, az 5. és a 8. borda magasságában, illetve légzésfunkciós műszeres vizsgálatokat végeztek.

    Már 18 jóga foglalkozás után jelentősen javultak a fiatalok légzésfunkciós értékei. A hörgők tágasságára (FEV1 és a FEV25), illetve a tüdő kapacitására (FVC) utaló paraméterek egyaránt jobbak voltak a vizsgálat végén. A mellkasfal tágulékonysága mindhárom mért magasságban kedvezően változott.

    A Hatha-jóga által elérhető javulásban a be- és kilégző izmok erősödése, a mellkasfal jobb tágulékonysága, illetve a légutak, elsősorban a hörgők szűkületének a mérséklődése egyaránt szerepet játszhat.

    A Hatha-jóga hatása – a légzési kapacitás javítása, a mellkasfal tágulékonyságának, illetve az erőltetett kilégzési térfogatoknak a növelése révén – kedvező lehet számos légúti betegség, így az asztma, a légzési izmok károsodásával járó súlyos betegségek (pl. myasthenia gravis), de még a mellkasi és hasi műtétek után kialakuló légzésgyengeség kezelésében is – mutattak rá a tudósok.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!