2023. június 3. szombat
More

  Medvehagyma

  A fokhagyma illatára emlékeztető medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. 30-40 centiméter magasra megnő, a hagyma hosszúkás alakja jellegzetes, mely erdőkben és ligeteken lelhető fel. Évelő növény, minden tavasszal kezd virágzani.

  Gyógyászati célokra használható a medvehagyma fiatal levele és a hagymája, az utóbbit a vöröshagymához hasonló tárolással lehet eltartani egy ideig. Gyógynövényboltokban kaphatóak a levelek is.

  Pozitív hatásokkal bír az egészségre, fokozza az étvágyat, csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését és javítja az immunrendszer ellenállóképességét. A koleszterin lerakódásokat csökkenti az érfalban, a végtagok keringését javítja, valamint a szív- és érrendszeri panaszok csökkentésére is ajánlott.

  Felső légúti megbetegedésekre és azok megelőzésére, bélfertőtlenítésre és emésztés javítására fogyasztható. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztani nem javallott, mert a vérzés létrejöttének kockázatát fokozhatja. Műtétek előtt ugyanezen okok miatt nem szabad enni belőle.

  A medvehagymát borogatásként, lemosásként is lehet alkalmazni a külső bőrfelületekre, jótékony hatású a gombás fertőzésekkel szemben is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!