2024. március 29. péntek
More

    Rugalmas erek – a titok: E- és C-vitamin

    Végre itt a megoldás: hogyan lehet jókat enni anélkül, hogy ereinket károsítanánk. A titok az E-, és a C-vitaminban rejlik – állapították meg a baltimore-i orvosi egyetem kutatói, akik az amerikai szívgyógyászati társaság New Orleans-i tanácskozásán számoltak be felfedezésükről.

    Azt találták, hogy a nagy dózisban adott – egy gramm C és 800 egység E – vitamin az étkezés előtt bevéve mintegy kivédi a zsírgazdag táplálkozás érkárosító hatását és az erek rugalmasak maradnak.

    Kísérletükkel első ízben igazolták a vitaminok közvetlen hatását az erek állapotára. A kutatók azonban egyelőre nem tudják sem azt, hogy a zsírok milyen mechanizmuson keresztül csökkentik az erek rugalmasságát, sem pedig azt, zsírok érfeszítő hatásukat a vitaminok miképpen akadályozzák meg. Valószínűleg a zsírok a nitrogénoxid-forgalmat gátolják, amely az erek tágításában játszik szerepet.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!