2024. március 19. kedd
More

    Folyton fáradt vagy? Ez lehet az oka

    Ha a szervezeted kevés vitaminhoz és nyomelemhez jut, túlhajszolod magad, alvászavaraid vannak és rendszertelen életmódot élsz, fáradtságot tapasztalhatsz. Ne aggódj, ez szerencsére hamar és egyszerűen kiküszöbölhető azzal, hogy változtatsz az életmódodon és odafigyelsz a vitaminok megfelelő mennyiségű bevitelére is.

    Nézzük meg, melyik vitaminra miért van szükség, és mit okozhat a hiányuk:

    A-vitamin

    Az A-vitamin a szem, a bőr és a csontok egészségéért felel. Ha nem juttatod a szervezetedet elegendő A-vitaminhoz, farkasvakság alakulhat ki nálad, ami egyébként egy örökletes betegség, így nem árt vigyázni, főleg akkor, ha a családodban előfordult már olyan, aki ezzel küzdött.

    Az A-vitamin hiányának tünetei közé sorolható, ha szürkületben gyengébben látsz, szemszárazságod, részleges vakságod vagy szaruhártya lágyulásod van. Fogászati problémákat, hajtöredezést, köröm berepedezést, bőrbetegségeket és nyálkahártya betegségeket is okozhat az A-vitamin-hiány.

    Mit fogyassz? Sárgarépát, spenótot, kajszibarackot, sütőtököt, sárgadinnyét, paprikát, tejtermékeket, tojást, tengeri halakat és májat. Ezeknek van legtöbb A-vitamin tartalmuk.

    B-vitaminok

    A B-vitaminok a bőrre, az idegrendszerre, az anyagcserére, a keringési rendszerre, az agyműködésre és az izomzatra hatnak, ezeknek a működését segíti elő.

    Amiről könnyen felismerheted a vitaminhiányt: alvászavaraid vannak, fáradt, gyenge vagy, nyugtalanságot érzel, levert vagy és a memóriádban vagy a látásodban is romlás kezdődött, idegrendszeri tüneteket tapasztalsz, izomsorvadás, emésztőrendszeri gondok vagy szív- és érrendszeri panaszok, fekélyek jönnek elő.

    Mit fogyassz? Teljes kiőrlésű gabonákat, diókat, mogyorókat, tejtermékeket, hüvelyeseket, májat és sertéshúst.

    C-vitamin

    Ha immunerősítésről van szó, a C-vitamin mindig szóba kerül, azonban nem csak emiatt érdemes rendszeresen bevinni a szervezetünkbe ezt a vitamint. Az aszkorbinsavként is ismert vegyület a kollagénszintézisben, a növekedésben, az izomfájdalom csökkenésében, a sebgyógyulásban, az anti-stressz hormonok termelésében, ezáltal a stressz kezelésében is segít, valamint erős antioxidánsként hasznosul. Hiánybetegsége a skorbut.

    A C-vitamin hiány tünetei a fáradtság, a kedvtelenség, a fogyás, az étvágytalanság, a fogínyvérzés, a sebgyógyulási zavarok, a foghullás és a porc- és csontsorvadás. A skorbut is fogínyvérzéssel és foghullással jár, súlyosabb esetben pedig halál is előfordulhat.

    Mit fogyassz? Citrusféléket, áfonyát, csipkebogyót, brokkolit, káposztát és paprikát.

    D-vitamin

    A D-vitamin a napfény hatására alakul ki, és a bőrön keresztül szívódik fel a szervezetünkben, ám nem csak a napfényből juthatunk hozzá, hanem élelmiszereket fogyasztva is. A sejtek működéséért, a csontok egészségéért, az energiaszint növekedéséért és a kalcium csontokba való beépüléséért felel.

    A D-vitamin hiányát is tünetek jelzik, amik a következők lehetnek: sápadtság, nyugtalanság, koponyacsont lágyulás, borda duzzanat, torzult mellkas, elgyengült izomzat, görbült lábak, szellemi fejlődés lelassulása, felnőtteknél pedig csontlágyulás, izomfájdalom, csonttörés, álmatlanság, kimerültség, hangulatingadozás és krónikus fájdalom is előfordulhat.

    Mit tehetsz? Menj ki a szabad levegőre, főleg, ha süt a nap. Fogyassz rendszeresen halat, tejet, tojást (annak is főként a sárgáját), kakaóbabot, vargányagombát, vajat és belsőségeket.

    E-vitamin

    Az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan egy erős antioxidáns, azonban ennek a vitaminnak ritkán van hiánya. A vérerek tágításáért, így a vérkeringés javításáért felel, ami pedig az energiaszint növelésében, a koncentrációképességben (stresszhormonok termelésének csökkenésével) és a fáradtság elűzésében segít.

    A vitamin hiánya többféle tünetben jelenik meg, mint például a reflexek lassulása, az izomgyengeség, a látás- és beszédzavarok, az idegkárosodás, a bőröregedés és a hajhullás.

    Mit fogyassz? Növényi olajokban, májban, tojásban, húsokban, halakban és hüvelyesekben található E-vitamin, így ezeket érdemes beépítened az étrendedbe.

    K-vitamin

    A K-vitamin hiánya a véralvadás csökkenésében nyilvánul meg, ami hatására ínyvérzés, orrvérzés, véres vizelet és széklet, agyban lévő vérzések jöhetnek létre.

    Vitaminkészítmények

    A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, E- és K-vitamin) hosszabb időn át el tudja raktározni a szervezet, így ezek túlzott bevitelével vitamin túladagolás következhet be. Ha nincs hiányod ezekből a vitaminokból, szükségtelen tablettákon és más vitaminpótlókon keresztül pótolnod.

    A vízben oldódó vitaminokat ellenben a szervezet nem raktározza el, a feleslegesen bevitt többlet pedig a vizelettel távozik a szervezetből, így nem is tudod túladagolni őket. Gyakrabban fordul elő a vízben oldódó vitaminokból a hiány, így ezeket napi szinten megfelelő mennyiségben pótolnod kell. A legjobb, ha ételekből tudod kivitelezni, viszont, ha ez nem lehetséges, akkor hasznodra lehetnek a vitaminkészítmények.

    A vitaminhiány megelőzése

    • Táplálkozz egészségesen.
    • Menj ki a szabadba.
    • Mozogj napi szinten, hogy a szerveidet eredményesebb és optimálisabb működésbe hozd.
    • Aludj eleget, ügyelj a pihentető alvásra.
    • Ha nem tudsz táplálékból vitaminokat bevinni, hívd segítségül a vitaminkészítményeket.

    Mik jelentenek kockázatot?

    • Hiányos vagy egyoldalú táplálkozás
    • Alkohol- és/vagy drogfogyasztás
    • Dohányzás
    • Étvágytalanság
    • Vegetáriánus életmód
    • Felszívódási zavarok
    • Anyagcsere betegségek
    • Terhesség és/vagy szoptatás
    • Hitelen növekedés
    • Stressz
    • Láz
    • Daganatos betegségek
    • Égési sérülések
    • Időskor

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!