2024. április 19. péntek
More

    Nem bizonyított a telített zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggés

    A főként húsokban és tejtermékekben található telített zsírok rossz hírben állnak, ám több korábbi tanulmány mostani elemzése nem igazolta a telített zsírok fogyasztása és a szívkockázat növekedése közti összefüggést.

    A telített zsírsavak emelik a vérben a „rossz”, LDL koleszterin szintjét, ezt viszont a szívbetegségek és a szélütés kockázati tényezőjeként tartják számon a szakemberek. Az egészségügyi ajánlásokba ezért bekerült, hogy az emberek kerüljék a zsíros húsok, a vaj és más zsíros tejtermékek fogyasztását.

    Az összesen 348 ezer felnőttre kiterjedő 21 korábbi, követéses tanulmány eredményeit összegző új elemzés azonban nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a telítetlen zsírok nagyobb mértékű fogyasztása emelné a szívbetegség vagy a szélütés kockázatát.

    Szakemberek azonban arra intenek, hogy az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett megállapítások nem jelentik azt, hogy bármilyen mennyiségben ártalmatlan lenne a telített zsír. Robert Eckel, a denveri University of Colorado munkatársa hangsúlyozta, hogy az étrend és a szív egészsége közötti összefüggés kutatásánál sokkal inkább a „táplálkozási mintázatra” kell figyelni, semmint a diéta egy-egy alkotóelemére.

    Az úgynevezett mediterrán diéta, amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, valamint teljes kiőrlésű gabonát, halat és telítetlen növényi olajokat tartalmaz, bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek és a szélütés előfordulási kockázatát.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!