2023. március 27. hétfő
More

  A zsír felpörgeti a szunnyadó kórokozókat

  A zsír aktiválhatja a szunnyadó tuberkulózisfertőzést – derítették ki amerikai kutatók. Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert.

  Világszerte emberek millióiban megtalálható a Mycobakterium tuberculosis kórokozó, a betegség azonban mégis csupán töredéküknél jelentkezik. A baktériumokat általában körülveszik és elszigetelik az immunrendszer falósejtjei, az úgynevezett makrofágok. Ilyen állapotban évtizedekig életképesek maradnak anélkül, hogy egészségügyi problémát okoznának. Mihelyst azonban meggyengül az immunrendszer, a kórokozók aktiválódhatnak, és szétroncsolhatják a tüdőszövetet.

  A New York-i Cornell Egyetem kutatói által tett felfedezés lényege, hogy a baktériumok arra késztethetik a makrofágokat, hogy koleszterinszerű zsírmolekulákat vegyenek fel az őket körülvevő vérből. Ezek a lipidek felpuhítják a kórokozót körülvevő falósejtgyűrűt, így a baktériumok abból kiléphetnek – magyarázta a kutatás vezetője, David Russell egy Edinburghban megrendezett mikrobiológus-konferencián a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!