2024. április 27. szombat
More

    Fogápolás gyermekkorban – magyar módra

    Fogaink állapota nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, hiszen a szájhigiénia elhanyagolása utat nyit szervezetünkbe a kórokozóknak, a rágás tökéletlensége pedig az emésztőszerveket terheli túl, és betegítheti meg. Már kisgyermek korban is többet kellene tenni a fogak épségéért, s ezt súlyos adatokat mutató statisztikák is alátámasztják.

    – Fogorvoshoz nem akkor kell menni, ha fáj a fog – emlékeztet a nagy igazságra dr. Kubinyi Emőke, a Központi Stomatológiai Intézet gyermekfogászatának vezető főorvosa. – Fogaink állapotára egész életünkben oda kell figyelni, noha az alaphelyzet már a magzati korban meghatározódik, kialakul. Felső ínyünkben már születéskor jelen vannak a fogak, melyek minőségét alapvetően meghatározza az anya terhesség alatti étrendje. A megfelelő mennyiségű kalcium, foszfor, magnézium biztos alap a születendő gyermek jó fogazatához.

    Kubinyi főorvosnő tapasztalata, hogy igen sok a rossz fogú gyerek. A fogszuvasodás lehet alkati, genetikai adottság, de leginkább a nem megfelelő táplálkozás és a szájhigiéné elhanyagolása az oka. Sok szülő azt gondolja, a tejfog úgyis kihullik hatéves kor táján, nem érdemes sokat vesződni vele, nem kell a gyereket gyötörni az édesség megvonásával, a rendszeres fogmosással.

    – A szénhidrátok, az édességek teljes tiltását magam sem tartom helyesnek, már gyerekeim és unokáim érdekeit nézve sem, de tudni kell, hogy mit, mennyit és mikor fogyasszon ezekből a gyerek. Csoki, vagy más édesség után pedig mindenképpen fogat kell mosni, mert a maradványaik a száj savasodását segítik elő, sok vírus melegágyát képezik.

    A fogmosásra szoktatást korán el kell kezdeni. Ebben a szülői példa alapvető, de az óvodában mindenképpen meg kell tanítani a kicsiket a fogkefe helyes használatára, és ebben ma már szájhigiénikus szakemberek is közreműködnek.

    – Milyen a jó fogkefe?

    – Azt az egyszerű, hétköznapi választ szoktam adni: amit rendszeresen használnak. Ugyanis a statisztikai átlagember hazánkban évente mindössze egyetlen fogkefét és egyetlen tubus fogkrémet használ el. Ez a magyar fogápolási kultúrára igen rossz fényt vet. Pedig ma már sokféle fogkefe és fogkrém van forgalomban, reklámozzák is valamennyit folyamatosan. Az kétségtelen, hogy a fogápolás főszereplője a fogkefe, de nem feltétlenül a legdrágább közülük a legjobb. A lényeg az, hogy kézre essen, jól fogható legyen a gyerek számára is, ne legyen túl nagy, se túl kicsi, ne legyen a sörtéje túl kemény és túl puha, mozgatható legyen a száj minden szegletében. Az elektromos fogkefét kifejezetten ellenzem gyermekeknél.

    A gyermekfogászat ingyenes, a szülői figyelem és gondosság körébe tartozik, hogy elvigyék rendszeres ellenőrzésre a gyermeket. Sajnos az iskolába lépő 6-7 éves korcsoportba tartozóknak csak 25-30 százaléka ép fogazatú, a 12 évesek többségének már 3-4 maradandó foga beteg, és 75 százalékuknak az ínye sem egészséges.

    A fogak védelmére korábban fluor tablettát adtak a gyerekeknek az óvodában, iskolában. Ez ugyan abbamaradt, viszont ma már a fogkrémek között is sok a fluoridos és antibakteriális. Ezek használata mellett a megfelelő táplálkozás jelenthet tartós védelmet. A mérsékelt szénhidrát-fogyasztás, az édes üdítők, a chipsek, kekszek, egyéb rágcsálni-, nassolni valók mellőzése javasolt, és kiemelt módon a kóláé. Ez ugyanis foszforsavat is tartalmaz, ami lebontja a fog anyagát. Az iskolák szinte mindegyikében van büfé, ezekben talán csak az utóbbi időkben árulnak megfelelő élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, de sok helyen van italautomata, amiből a gyerekek nyugodtan vehetnek például kávét. Nincs viszont szinte egyetlen iskolában sem megfelelő mennyiségű és minőségű mosdó, olyan, ahol a gyermekek étkezés után fogat moshatnának.

    Nem törvényszerű, hogy 50-60 éves korban protézisre szoruljon a lakosság fele. A fog jövőjét gyerekkorban kell megalapozni. Az előrelátó szülő abba sem nyugszik bele, ha gyermekének nem szabályosan nőnek a fogai, nem lehet elütni jópofa megjegyzéssel, hogy „ettől aranyos”, meg, hogy „milyen jól áll neki”, mert ez nem igaz. És hosszú távon nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is. Az előreálló, görbén vagy ritkán növő fog nem szép és nem jó, fogszabályozást igényel, mégpedig minél előbb, mert annál gyorsabban helyreáll a fogsor. Ma már olyan fogszabályzó berendezések vannak, amiket a gyerekek szívesen hordanak, nem kényelmetlenek, nem is csúfak. Vannak köztük éjjel is hordhatók.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!