2024. április 26. péntek
More

    Diéták harca

    „Tudományos tényként természetesen nem vitatom a kalóriák jelentőségét, de nem alkalmazom a rendszeremben” – reagált Schobert Norbert az MTI-nek az őt ért vádakra. A vitatott kérdésekről Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke is elmondta véleményét.

    A fitneszgurunak elege lett abból, hogy az egyik internetes portálon sorozatban jelentek meg róla támadó írások, ezért elkeseredett levéllel válaszolt. „A szerzőknek szántam, nem a nagyközönségnek, egyszerűen a véleményemet közöltem, kicsit meg is ijedtem, amikor közzétették. Akkor nyugodtam meg, amikor kedvező visszajelzéseket kaptam. A portál kirohanását egyébként az egyszerű konkurenciaharc megnyilvánulásának tartom” – magyarázta Schobert, aki szerint tények bizonyítják, hogy az Update módszer – az ételeket háromféle kóddal látják el, és meghatározzák, mit mikor szabad enni – sikeres. Az hogy nem külföldi, de ugyanakkor sikeres, és önerőből ért el eredményt, elegendő ok a támadásokhoz – mondta, s kijelentette: „Sokakat önértékelési válságba kerget mások sikere. Ennek éppen fordítva kellene működnie”.

    Norbi hangsúlyozta: különféle állításokkal ellentétben a sokat vitatott aszpartam édesítőt nem használja az ő nevével fémjelzett élelmiszerekben. „Csak Európai Uniós szabvány szerinti, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet által bevizsgált hozzávalókat használok. Ha azt állítják, hogy rákkeltő anyagok kerülnek a termékeimbe, akkor az OÉTI hitelességét vonják kétségbe” – mondta.

    „Az Update-ben az életem munkája van, sajnálom, hogy nem látják benne a rendszert. A terméket szakemberekkel együtt hoztam létre, és nem egy áruhoz teremtettem az ideológiát. Minőségválasztási és időbeosztási rendszert építek be az emberek életébe. Az összes megbukott tudományos diétából a bevált elemeket írtam ki” – mondta Norbi, aki saját magán próbálta ki a fogyókúrás tippeket.

    Arra a vádra, hogy a rendszerből hiányzik a szakmaiság, Schobert Norbert azt válaszolta, hogy orvosokkal és élelmiszermérnökökkel dolgozik együtt. A társadalom is megosztott az egészséges életmód kérdésében. „Ahelyett, hogy nekem mondanák el a rendszer kritikáját, kezet ráznak velem, majd hátba támadnak. Pedig közös célunk lehetne, hogy segítsünk az elhízottakon. Természetes, hogy a szakmában sokan nem értenek velem egyet. A sikerem viszont nem vitatéma. Szerintem az a szövetség nem független és szakmai, amelyik termékekhez, cégekhez adja a nevét. Engem az borított ki, amikor a szövetégi ajánlással kezdték el az étolajat reklámozni” – magyarázta az edző.

    Az említett hírportál mellett a Magyar Dietetikusok Lapja cikkben fogalmazta meg a rendszerrel szembeni kritikákat. Eszerint az Update-diéta – vagy életmód – több divatos étrend összevágásából született. Az Atkins-diéta például hangsúlyozza a szénhidrátok szerepét az elhízásban, ezért szénhidrátszegény, de zsírban gazdag fogyókúrás étrendet ajánl, amelyről már bebizonyították, hogy az elméleti háttere nem igaz. A zsírban gazdag Update a zsírdús pontdiétára is emlékeztet, amely arra a hibás és elnagyolt nézetre épül, hogy csak a szénhidrát hizlal, a zsír nem. Az Update-ban a Zóna-diéta is felfedezhető, amelynek alapja szintén a vércukor- és inzulinszint, valamint az elhízás közötti kapcsolat. Az Update felhasználja az elválasztó étrendek sajátosságait is (Testkontroll, Paleo-diéta), amelyek szerint a különböző napszakokban más-más tápanyagot kell enni – olvasható a cikkben. Végül a cikk megállapította: „az Update-et rendszernek szánta Schobert Norbert, de jelen állapotában inkább rendszer nélküli halmaz. Sem táplálkozástudományi alapelvek, sem logika nem fedezhető fel benne”.

    Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: dicséretes, hogy az aerobik edző megmozgatja az embereket, és felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Egyben rámutatott: a szövetség egyénre szabott egészséges fogyókúrát javasol minden karcsúsodni vágyónak: a nőknél általában napi 1200, a férfiaknál pedig 1500 kalória bevitelt ajánl. A szakember szerint aki betartja ezt a szabályt, hetente akár másfél kilogrammot is veszíthet a súlyából. Az egyénre szabott táplálkozás azért is nagyon fontos, mert bizonyos ételek vagy gyógyszerek nem férnek meg egymással – szögezte le.

    Az MTI a témával kapcsolatban felkeresett számos más szakembert is, de azok nem voltak hajlandóak nyilatkozni, és elzárkózásukat nem is indokolták.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!