2024. április 26. péntek
More

    A menedzser életmód és az egészség

    A rendszertelen, nem napszakokhoz kötött, nem kellően változatos, és mennyiségileg, minőségileg nem megfelelő táplálkozás a rohanó, stresszes életmóddal együtt komoly kockázati tényezője lehet többek között az elhízásnak, de ezen túlmenően a gyomorfekélynek, a szív- és érrendszeri betegségeknek – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

    Az aktív munkával töltött órák számának növekedése, a rohanó tempó sokak életének egyik legfőbb jellemzője napjainkban, így egyre kevesebb idő jut a helyes életmódra, táplálkozásra, aminek hosszú távon káros egészségügyi következményei lehetnek.

    Fontos, hogy az étrend energiatartalma minden esetben a szervezet energiaszükségletéhez alkalmazkodva megfelelő legyen – egy átlagos testalkatú és átlagos fizikai aktivitású felnőtt esetében ez 2000-2500 kilókalóriát (kcal-t) jelent – figyelmeztet a Táplálkozás és Tudomány írása.

    A menedzser” életmódú embereknek is érdemes a fentiekre figyelmet szentelniük, és arra is, hogy a kapkodva étkezés, a nem megfelelően összeállított étrend ártalmukra lehet. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a napi ötszöri étkezés, ha ez nem valósítható meg, legalább háromszor üljünk naponta asztalhoz – szól a dietetikus szakemberek tanácsa.

    A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, a nap nagy részében a fizikai és szellemi teljesítőképességet is ez határozza meg. A reggeli legyen kiadós, főleg ha nincs lehetőség tízóraira, s az ebédre csak kora délután kerül sor. Tartalmazzon gabonafélét, mivel a bennük lévő, viszonylag lassan felszívódó szénhidrátok hosszú időre csökkentik az éhségérzetet, és energiát is biztosítanak a szellemi munkához. A reggeli mindig tartalmazzon folyadékot: tejet, kakaót, teát, gyümölcslevet, ásványvizet. Egy gyorsabb reggelire jó példa a müzli vagy gabonapehely (ha lehet minél több teljes kiőrlésű gabonaszemet tartalmazzon) tejjel, joghurttal, kefirrel fogyasztva. Az édességnek számító péksütemény hetente legfeljebb egyszer kerüljön az asztalra.

    Az ebéd ideális esetben valamilyen meleg étel. Akkor is érdemes figyelni a változatosságra, ha nem magunk készítjük, vagy nem menüválasztásos ebédet eszünk a menzán.

    Ha meleg étel fogyasztására nincs lehetőség, akkor sem szabad a déli étkezést kihagyni, mert estére túlzottan megéhezve a vacsora a kelleténél sokkal bőségesebb lesz. Az otthon tálalt vacsorát még az egész nap nyüzsgő ember is nyugodtabb körülmények között fogyasztja el. Egy gyors egytálétel, tészta, tésztasaláta, saláta, natúr szelet, főzelék jó választás lehet, de a reggelinél felsorolt ételek, élelmiszerek is megfelelőek lehetnek vacsorára, ha volt meleg ebéd.

    Akik este hivatalos vacsorán vesznek részt, ebédre csak könnyű, energiaszegény ételt (salátát, grillezett vagy párolt húst, zöldséget) fogyasszanak, figyelmeztetnek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei. Ha mind az ebéd, mind a vacsora mégis bőségesre sikeredett, a következő nap érdemes visszafogottabban étkezni, a testmozgásra pedig ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani.

    A stresszes, rohanó életmódot folytató emberek szervezete egyébként is hajlamosabb az egészségkárosodásra, és nem mindegy, hogy életüket milyen egészségi állapotban töltik, megengedhetik-e maguknak, hogy ne legyenek fittek, egészségesek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!