2024. március 29. péntek
More

    A gyorsan felszívódó szénhidrátok növelhetik a nők szívkockázatát

    Nagyobb a szívroham kockázata azoknál a nőknél, akik sok nagy glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátot, például fehér kenyeret vagy cukros ételt esznek – közölték tanulmányukban olasz kutatók.

    Az Archives of Internal Medicine című szaklapban közzétett vizsgálat a koronáriás szívbetegségek emelkedett kockázatát mutatta ki nőknél – férfiaknál azonban nem – akkor, ha étrendjük gazdag volt nagy glikémiás indexű ételekben. A glikémiás index azt jelzi, hogy az elfogyasztott szénhidrátból milyen gyorsan jelenik meg lebontás után a glükóz a véráramban.

    A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy minden nagy szénhidráttartalmú diéta emeli a vércukorszintet és az ártalmas vérzsírok, a trigliceridek szintjét, miközben csökkenti a védő (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát. A különféle szénhidrátoknak azonban eltérő hatásuk van a vércukorszintre, nagyobb terhelést, a vércukorszint kiugrását okozzák a nagyobb glikémiás indexű ételek.

    Sabina Sieri és munkatársai 47 749 felnőttet, ezen belül 15 171 férfit és 32 578 nőt kérdeztek ki felmérésükben. Az elemzésben 4-4 csoportra osztották a résztvevőket az elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján. A felső negyedbe tartozó, legtöbb szénhidrátot fogyasztó nőknél nagyjából kétszeres volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebbet ették, vagyis az alsó negyedbe tartoztak. Amikor a szénhidrátokat tovább csoportosították alacsony és magas glikémiás indexű kategóriákba, a különbség még nagyobbnak mutatkozott.

    Az étrendjük alapján a legnagyobb glikémiás terhelést vállaló nők csoportjában a szívbetegség kockázata 2,24-szer volt nagyobb, mint a legkisebb terhelésű nők csoportjában. A férfiaknál ilyen összefüggés nem jelentkezett. A nemek közötti különbséget a szakemberek azzal magyarázzák, hogy a nők és a férfiak eltérő módon bontják le a cukrokat és a zsírokat, és azok felszívódása is különböző.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!