2023. február 5. vasárnap
More

  Zsírsavakkal kezelnék a gyógyszerrezisztens epilepsziát brit kutatók

  Zsírsavak adagolásával kezelnék a gyógyszerekre nem reagáló epilepsziát brit kutatók, akik beszámolója szerint az első állatkísérletek sikerrel zajlottak le.

  Egy különleges étrendet, az úgynevezett ketogén diétát alkalmazzák időnként azoknál a gyerekeknél, akiknek az epilepsziája a szokásos gyógyszerekre nem reagál. A diéta lényege, hogy magas a zsírtartalma, miközben kevés szénhidrátot ehet alkalmazója. A szénhidrátok megvonása ugyanis arra kényszeríti a szervezetet, hogy a bőségesen rendelkezésre álló zsírokból fedezze energiaszükségletét.

  A májban a zsírokból zsírsavak, majd ketonok keletkeznek, így a vérben és az agyban is megemelkedik a ketonszint, ami csökkenti az epilepsziás rohamok gyakoriságát. Bár sok esetben hatékonynak bizonyul a diéta, sok kritika is érte mellékhatásai miatt, amelyek között lehet szorulás, hipoglikémia, csonttörések és a növekedés lelassulása.

  A University College London munkatársai éppen ezeket a mellékhatásokat kívánják elkerülni azzal, hogy a zsírok helyett zsírsavakat tartalmazó pirulákat javasolnak. Első lépésként azonosították azokat a zsírsavakat, amelyek a legalkalmasabbnak tűntek a kezelésre, majd a következő lépésben állatkísérletekben tesztelték ezeket.

  A kezdeti próbákban úgy találták, hogy a zsírsavak egyike-másika nemcsak hatékonyabban kontrollálta az állatoknál a görcsöket, mint a szokásos epilepszia elleni szerek, hanem mellékhatása is kevesebb volt – idézte a Neuropharmacology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányt a BBC hírszolgálata.

  “Ez a felfedezés teljesen új megközelítést kínál a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelésére gyerekeknél és felnőtteknél” – hangsúlyozta Matthew Walker, a University College London neurológiai intézetének professzora.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!