2022. október 1. szombat
More

  Csípős paprikával a prosztatarák ellen?

  A kapszaicin, a paprikának a csípős ízért “felelős” hatóanyaga a prosztatarák sejtjeit tömeges “öngyilkosságra” készteti – derült ki egy amerikai vizsgálat során.

  Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek, s ugyanennyi pusztul el. A sejteknek ez a genetikailag programozott “öngyilkossága”, amit apoptosis-nak neveznek, biztosítja a szövetek folyamatos megújulását. A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptosis-ért felelős géneket, lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat – olvasható a MedNovosztyi egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

  A Cedars-Sinai Medical Center-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a kapszaicin serkenti az apoptosis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el “öngyilkosságot”. A kezelés révén zsugorodtak a tumorok, s csökkent a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén szintje, amely nagy mennyiségben termelődik prosztatarák esetén.

  A kísérlet során olyan genetikailag “módosított” egereket használtak, amelyek szervezete “befogadta” az emberi daganatos sejteket, vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki.

  Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták. A kísérleti állatok a hatóanyag olyan dózisát kapták, mintha egy 90,7 kilogramm súlyú férfi hetente háromszor 400 milligramm kapszaicint fogyasztana, ami heti három-nyolc friss habanero, azaz a legcsípősebb fajtájú paprikának felel meg.

  A szakértők ugyanakkor óva intenek a túlzott paprikafogyasztástól. Egyes vélemények szerint ugyanis az Indiában és Mexikóban oly gyakori gyomorrákért a csípős paprika túlzásba vitt fogyasztása okolható.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!