2024. április 25. csütörtök
More

    Csípős paprikával a prosztatarák ellen?

    A kapszaicin, a paprikának a csípős ízért „felelős” hatóanyaga a prosztatarák sejtjeit tömeges „öngyilkosságra” készteti – derült ki egy amerikai vizsgálat során.

    Normális körülmények között az emberi szervezetben percenként sejtek milliói születnek, s ugyanennyi pusztul el. A sejteknek ez a genetikailag programozott „öngyilkossága”, amit apoptosis-nak neveznek, biztosítja a szövetek folyamatos megújulását. A rákos daganatok sejtjei kikapcsolják az apoptosis-ért felelős géneket, lehetővé téve fékezhetetlen burjánzásukat – olvasható a MedNovosztyi egészségügyi témákra szakosodott orosz hírportálon.

    A Cedars-Sinai Medical Center-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a kapszaicin serkenti az apoptosis folyamatában résztvevő fehérjék termelését, ezáltal a rákos sejtek 80 százaléka követ el „öngyilkosságot”. A kezelés révén zsugorodtak a tumorok, s csökkent a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén szintje, amely nagy mennyiségben termelődik prosztatarák esetén.

    A kísérlet során olyan genetikailag „módosított” egereket használtak, amelyek szervezete „befogadta” az emberi daganatos sejteket, vagyis mesterségesen prosztatarákot váltottak ki.

    Az egereket hetente három alkalommal kapszaicin-kivonattal injekciózták. A kísérleti állatok a hatóanyag olyan dózisát kapták, mintha egy 90,7 kilogramm súlyú férfi hetente háromszor 400 milligramm kapszaicint fogyasztana, ami heti három-nyolc friss habanero, azaz a legcsípősebb fajtájú paprikának felel meg.

    A szakértők ugyanakkor óva intenek a túlzott paprikafogyasztástól. Egyes vélemények szerint ugyanis az Indiában és Mexikóban oly gyakori gyomorrákért a csípős paprika túlzásba vitt fogyasztása okolható.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!