2022. szeptember 28. szerda
More

  Új típusú immunsejtekkel a rák ellen

  Francia kutatóknak sikerült azonosítani az immunrendszer egyik főszereplőjének, az úgynevezett T-limfocitáknak egy új válfaját. Mint a Nature című tudományos szaklapban közlik, a rákos sejtek elpusztításának új lehetőségét ígéri a felfedezés.

  A T-limfociták kulcsszerepet játszanak a szervezetbe érkező idegen, káros anyagok felismerésében, s az immunrendszer többi sejtjének riadóztatásában. A hagyományos T-limfociták száma azonban csak akkor kezd el megtöbbszöröződni, amikor már “találkoztak” a káros anyaggal – míg a most felfedezett új típusú immunsejtek eleve nagy számban megtalálhatók a szervezetben.

  Ezek a MAIT-nek nevezett immunsejtek nagy szerepet játszanak a bélrendszer rendjének megőrzésében, s a kutatók azt remélik, hogy segítségükkel az eddiginél eredményesebben lehet majd küzdeni egyes ráktípusok ellen is. “Az MAIT-k a bél immunrendszerének kulcsszereplői, s elképzelhető, hogy célratörő felhasználásukkal a szervezet gyorsabban felismeri, illetve elpusztítja majd a rákos sejteket” – szögezték le a párizsi Curie Intézet kutatói.

  A bélrendszert nagyon sokféle fertőzés fenyegeti, hiszen nap mint nap számtalan különböző mikroorganizmus-fajta (vírus, baktérium, gomba) és parazita támadja ezt a szervünket. Ráadásul a belek egészséges működése nagyon kényes egyensúlyon nyugszik: miközben a belső mikroorganizmusoknak zavartalanul kell dolgozniuk, segítve a különböző vegyületek felszívódását, a bélrendszert meg kell védeni a külső fertőzésektől.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!