2024. március 29. péntek
More

    Embert is megfertőzhet egy kutyákra jellemző baktérium

    Emberekre is veszélyes egy mostanáig csak az állatgyógyászatból ismert baktérium. A berni egyetem bakteriológusai most először számoltak be arról, hogy a kutyák körében elterjedt kórokozó, a Staphylococcus pseudintermedius a műtéti sebek elfertőződését okozhatja.

    Sajátos problémát jelent, hogy a mikroorganizmus csaknem minden antibiotikumnak ellenáll. A tudósok ezért óvnak attól, hogy állatoknál is alkalmazzák azokat a kórokozóval szemben kevésbé hatékony szereket, amelyek az emberek esetében még hatásosak.

    A kutyákkal és macskákkal szoros kapcsolatban álló emberek közül sokan hordozzák a baktériumot az orrüregükben. Ezeknél az úgynevezett egészséges kórokozó-hordozóknál rendszerint nem alakulnak ki fertőzések, de a szóban forgó staphylococcus bizonyos körülmények között veszélyessé válhat.

    A svájci kutatók a Journal of Antimicrobial Chemotherapy című szaklapban számoltak be először olyan emberi fertőzésről, amelyet a gyógyszerekkel szemben többszörösen ellenálló Staphylococcus pseudintermedius idézett elő. A háziállatot tartó beteget egy műtét után mégis sikeresen tudták kezelni egy kizárólag a humán gyógyászatban engedélyezett, tartalék antibiotikummal.

    „Nagyon fontos, hogy a tartalék antibiotikumokat egyáltalán ne alkalmazzák állatok esetében. Különben a humán gyógyászatnak többé nem lesz eszköz a kezében a baktériummal szemben” – figyelmeztetett Vincent Perreten kutató.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!