2022. október 1. szombat
More

  Az asztma ellen védenek a gombák és baktériumok

  A penészgombáknak és a baktériumoknak köszönhető, hogy a vidéki gyerekek egészségesebbek – a kórokozókkal telítettebb környezet hatására csökken az asztma kialakulásának kockázata.

  A müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatói vizsgálatuk eredményeit a New England Journal of Medicine című szaklapban mutatták be. Markus Ege és kollégái szerint az eddigi kutatások alapján a jövőben az asztma elleni oltóanyag kifejlesztése is lehetségessé válhat.

  A tudósok először a belső terekben lévő porban megtalálható élőlényeket vizsgálták, majd összehasonlították a különböző gyerekszobákban mért eredményeket. A vizsgálatok szerint a vidéken, esetleg tanyákon élő gyermekek több kórokozóval találkoznak, és minél sokszínűbb organizmuskészlettel szembesülnek, annál jobban csökken az asztma kialakulásának kockázata.

  Ege szerint erre két magyarázat lehetséges. “Az első lehetőség szerint bár akadnak asztmát előidéző kórokozók, vannak “jóindulatúak” is, amelyek legyőzik és elfojtják a veszélyes csírákat” – fejtette ki a kutató.

  A másik megoldás az lehet, hogy – a bélrendszerhez hasonlóan – a sokféle mikroorganizmus jelenléte végeredményben a kórokozók, csírák kiegyensúlyozott flórájához vezet.

  Ege kifejtette, következő lépésként az egyes speciális mikrobák szerepét vizsgálják majd, hogy kiderítsék, melyek jöhetnek szóba az asztma elleni hatóanyag kifejlesztésében.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!