2024. április 20. szombat
More

    Asztmaveszély a pocakban

    Azoknak a várandós anyáknak, akik minden nap esznek mogyoróféléket, ötven százalékkal nagyobb eséllyel lesz asztmás a gyerekük, mint azoké, akik nem vagy csak ritkán ettek ilyesmit – derül ki egy holland tanulmányból.

    Csaknem négyezer kismama táplálkozási szokásait mérték fel a kutatók, majd gyermekük táplálkozási szokásait és esetleges allergiáit is nyomon követték egészen azok nyolcéves koráig. Az eredmények, amelyeket az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban publikáltak, azt sugallják, hogy az egyes mogyorófélékben található allergénekkel való találkozás a magzatot fogékonyabbá teheti a későbbi allergiára. A hír a kutatókat is meglepte, mivel az eddigi hasonló kutatások ezt nem mutatták ki.

    A tanulmány vezetője, Saskia Willers szerint még túl korai a mogyorófélék mellőzését javasolni, de mindenképp fontos, hogy a várandós nők egészségesen táplálkozzanak, továbbá – ami sok élelmiszerre igaz -, hogy a túl sok sose jó. Az utrechti egyetem kutatója még hozzáfűzte, hogy különösen a földimogyoró veszélyes allergén, mert anafilaxiás sokkot válthat ki, továbbá más allergiákkal szemben kevésbé valószínű, hogy a gyermek kinövi.

    John Heffner, a társaság volt elnöke szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a gyerekek a kismamák táplálkozása miatt váltak allergiássá, és hangsúlyozza, hogy további kutatásokra van szükség, amelyek többek közt az anyát és a gyermeket érő környezeti tényezőket is figyelembe veszik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!