2024. április 25. csütörtök
More

    A terhesség elején fellobbanó asztma összefügghet a születési hibákkal

    A terhesség első harmadában kitörő asztma növelheti a születési rendellenességek kockázatát – állítják kanadai kutatók tanulmányukban.

    1990 és 2000 között legalább egyszer szült, összesen 3477 asztmás nőt vizsgáltak tanulmányukban a Montreali Egyetem kutatói, és úgy találták, hogy azoknak a nőknek, akiknek asztmája fellobbant az első trimeszterben, 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel született rendellenességgel a csecsemője.

    Az asztmarohamokat átélt nők újszülöttjeinek átlagosan 13 százalékánál jelentkezett legalább egy elváltozás, például a szívükben, arcszerkezetükben, a gerincüknél vagy az emésztőrendszerükben. Ehhez képest a jól karbantartott asztmával élő kismamák gyerekeinél 9 százalékban alakult ki veleszületett elváltozás.

    A várandósság elején rosszul kezelt asztma veszélyes lehet a magzatra, mert akadályozhatja a placenta vér- és oxigénellátását – állapítja meg Lucie Blais, a kutatás vezetője a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban.

    Az orvosok és a várandós anyák egy része óvakodik az asztma terhesség alatti gyógyszeres kezelésétől. A szájon át szedett kortikoszteroidok, amelyeket az asztmarohamoknál alkalmaznak, összefüggésbe hozhatók születési rendellenességekkel.

    A szerzők szerint ez is azt támasztja alá, hogy a terhes nők asztmájának karbantartására nagy figyelmet kell fordítani.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!