2022. október 6. csütörtök
More

  Heti egy-két pohárka bor még nem árt a várandós nők magzatának

  Heti egy-két pohárka alkoholos ital, például bor elfogyasztása a terhesség alatt még nem befolyásolja károsan a megszületett gyermek viselkedését, illetve intellektuális fejlődését – állapította meg egy brit tanulmány.

  A University College London Járványtani és Közegészségügyi tanszékének kutatói hézagpótlónak szánták a Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban publikált tanulmányukat. Mint mondták: korábban számos elemzés született az alkohol káros hatásairól a várandósság alatt, de azzal nem foglalkoztak, hogy mekkora az a mennyiség, ami még nem káros.

  “Legfeljebb heti egy vagy két italról van szó… Például ha valaki egy családi ünnepen fogyaszt valamicskét” – hangsúlyozta a kutatást vezető Yvonne Kelly.

  Kelly csoportja a tanulmány elkészítéséhez annak a nagyszabású felmérésnek (Millennium Cohort Study) az adatait használta fel, amely 2000 szeptembere és 2002 januárja között született 11 513 brit gyermek egészségügyi állapotát követte nyomon. Ennek során az anyák beszámoltak a terhesség alatti alkoholfogyasztási szokásaikról, arról, hogyan viselkedett gyermekük háromévesen, illetve ötéves koráig milyen volt viselkedésbeli és intellektuális fejlődése.

  A válaszok nyomán a nőket több csoportba sorolták: a terhesség alatt alkoholt nem fogyasztók, a könnyű ivók (heti egy-két italt fogyasztók), a mérsékelt ivók (heti három-hat italt fogyasztók) és az erős ivók (heti hét vagy több italt fogyasztók) kategóriájába.

  A “könnyű ivók” esetében semmi jelét nem tapasztalták annak, hogy heti egy pohár, 175 ml bor vagy 50 ml rövid ital, illetve kevesebb mint egy korsó sör káros hatással lett volna a megszületett gyermekre. “Ötéves korig nem növeli meg a szocio-emocionális, illetve kognitív fejlődésbeli rendellenesség kockázatát, ha a gyermek olyan anyától született, aki a terhesség alatt egy-két egységnyinél nem ivott több alkoholt hetente” – fogalmaztak a kutatók.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!