2024. április 20. szombat
More

    A várandós anya hiányos étrendje veszélyeztetheti a baba értelmi képességeit

    A hiányos, alacsony kalóriájú étrend befolyásolja a magzat agyi fejlődését, ami a megszületett utódnál a későbbiekben alacsonyabb intelligenciához, vagy akár magatartási problémákhoz vezethet – idézi amerikai kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health).

    A Texasi Egyetem munkatársai úgy találták, hogy kevesebb kapcsolat alakul ki a sejtek között, több hiba jelentkezik sejtosztódás közben, és egyes növekedési faktorok mennyisége is kisebb azoknál a magzatoknál, akiknek az anyja csökkentett kalóriatartalmú diétán él terhessége első felében. A kutatók babuin pávián anyákat és utódaikat vizsgálták, ám úgy vélik, megállapításaik az emberre is érvényesek lehetnek.

    „Ez egy kritikus időszakasz, amelyben sok neuron és egyéb támogató sejt alakul ki az agyban” – hangsúlyozta Peter Nathanielsz, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány egyik szerzője.

    A majmokat két csoportba osztották, az első csoportba tartozók annyit ehettek terhességük első felében, amennyit akartak, míg a másik csoportban 30 százalékkal kevesebb élelmet kaptak. A kutatók megállapították, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend hatására jóval kevesebb neuron alakult ki, és több száz gén működését is befolyásolta a tápanyagok megvonása.

    A kutatók kiemelték, hogy eredményeik alátámasztják az anya egészségének és étrendjének fontosságát a várandósság idején a magzat későbbi élete, testi, lelki és szellemi egészsége szempontjából.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!