2022. október 1. szombat
More

  A terhesség alatti erős dohányzás összefügg a gyerek bűnözési hajlamával

  Jelentősen, 30 százalékkal nő a bűnözői hajlam kialakulásának veszélye azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség alatt egy doboz vagy annál is több cigarettát szív naponta – derült ki egy tanulmányból.

  Az összefüggés a kutatók szerint azután is megállta a helyét, hogy kizárták a bűnözői viselkedéssel statisztikai kapcsolatban álló egyéb tényezőket (mentális betegség, családi bajok, szegénység).

  Nők és férfiak egyaránt hajlamosnak mutatkoztak a bűnözésre, és mindkét nem képviselőinél magas volt a gyakori őrizetbe vétel veszélye, ha anyjuk különösen erős dohányos volt. A Harvard Egyetem Angela Paradis által vezetett kutatói négyezer 33 és 40 év közötti felnőtt amerikai nyilvántartását tekintették át.

  A vizsgálatban részt vevő nők és férfiak egy olyan hosszú távú egészségügyi kutatás alanyai voltak, amelynek keretében a terhesség és a születés körülményeinek hatásait elemezték. A tudósok 1959 és 1966 közötti időszakban terhes anyákat kérdeztek meg, hogy teljes képet kapjanak.

  Azok, akiknek anyja a várandósság alatt napi 20 szál cigarettánál többet szívott, 30 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el bűncselekményt, és nagyobb volt a veszélye annak, hogy ismételten rossz útra térnek. A tudósok arra a következtetésre jutottak: bár nem jelenthetik ki határozottan, hogy a terhesség alatti erős dohányzás egyik kiváltója az utód bűnözési hajlamának, az adatok mégis alátámasztják az összefüggést.

  Korábbi kutatások már kapcsolatot mutattak ki a terhesség alatti dohányzás és a kisgyerekeknél megjelenő hiperaktivitás, figyelemhiány, agresszivitás, valamint a felnőttkori bűnözés között.

  Állatokon végzett kísérletek azt sugallják, hogy a problémák a nikotinnak a fejlődő agyra – különösen a neurotranszmitter receptorokra – gyakorolt hatásaiban gyökereznek – hangsúlyozzák a brit orvosi kamarának Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos folyóiratában közölt tanulmányban.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!