2024. április 26. péntek
More

    A környezet is szerepet játszik az autizmus kialakulásában

    A környezeti tényezőknek nagyobb szerepe lehet az autizmus kialakulásában, mint korábban feltételezték – vetette fel két tanulmány, billentve ezzel egy kicsit a mérlegen, melynek az utóbbi időben inkább a zavar genetikai tényezőit tartalmazó oldalára kerültek érvek.

    Az autizmus összetett, spektrumjellegű rendellenesség, amelyet általában a korai gyerekkorban diagnosztizálnak. Az érintettek kommunikációjában, ezáltal kapcsolataikban adódnak zavarok, amelyek az egészen enyhe fokozattól a teljes kapcsolattartási képtelenségig terjedhetnek.

    A most ismertetett egyik vizsgálatban a Stanford Egyetem munkatársai egypetéjű és kétpetéjű ikrek körében hasonlították össze az autizmus előfordulási arányát. Úgy találták, hogy a kétpetéjű ikrek között – akiknél csak a gének fele közös – szokatlanul nagy az autizmus aránya, ami arra utal, hogy a genetikai okokon kívül más tényezők is állnak a hátterében.

    A vizsgálatba 54 egypetéjű ikerpárt és 138 kétpetéjű ikerpárt vontak be, akik közül legalább az egyiket autizmussal diagnosztizálták. Annak esélye, hogy az ikerpár mindkét tagja autista, nagyobb volt az egypetéjű ikrek között, ami genetikai háttérre utal. A kétpetéjű ikreknél azonban sokkal nagyobb volt a valószínűsége az autizmus kifejlődésének, mint azt a tanulmányok az egy családban élő – nem iker – testvéreknél jelezték, azért Joachim Hallmayer kutatásvezető úgy véli, hogy a környezeti tényezők nagyobb szerepet játszanak, mint eddig hitték.

    Egy másik tanulmányban a Kaiser Permanente egészségbiztosító kutatói úgy találták, hogy az autista gyerekek anyja kétszer nagyobb eséllyel szedett a terhességét megelőző évben antidepresszánst, mint az egészséges gyerekek anyja. Azoknál, akik a várandósság első trimeszterében szedték a gyógyszert, a kockázat emelkedése háromszorosnak mutatkozott.

    A vizsgálatba 300 autista és 1500 nem autista gyereket vontak be, majd átnézték az anyákról korábban feljegyzett egészségügyi adatokat. „Eredményeink egy lehetséges, bár kicsi kockázatnövekedésre utalnak, ha a magzat a méhen belül SSRI-szer (antidepresszáns) hatásának van kitéve” – hangsúlyozta közleményében Lisa Croen, aki az autizmust kutató program vezetője a Kaiser Permanenténél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!