2022. november 29. kedd
More

  A férfiaknál is jelentkezhet szülés utáni depresszió

  Egy brit férfit felmentettek hat hónapos kislánya megölésének vádja alól, miután arra hivatkozott, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett – írta a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk), hozzátéve, hogy Mark Bruton-Young esete felhívta a figyelmet az apává válás nehézségeire.

  Minden hetedik nőnek van szülés utáni depressziója, ám a brit Fatherhood Institute (Apaság Intézete) szerint minden tizedik férfinál is jelentkezik depresszió a gyerek születését követően vagy azt megelőzően. Az apai depresszió csúcsa a baba születését követő három-hat hónapra esik.

  A nőkhöz hasonlóan a férfiak is megküzdenek azokkal az életüket meghatározó változásokkal, amelyek a gyerek érkezésével járnak együtt – véli Adrienne Burgess, az intézet vezetője. “A hormonok, az alváshiány, a megnövekedett felelősség és az élet általános stresszei férfiaknál ugyanúgy jelen lehetnek, mint nőknél. Ha pedig párjuk depressziós, nagyobb eséllyel válnak azzá ők is” – tette hozzá.

  Az apa depressziója azonban már párja terhessége alatt elkezdődhet, amikor kapcsolatuk megváltozik. Az apák úgy érezhetik, hogy kimaradnak valamiből, sőt kihagyják őket valamiből, miközben partnerük fokozott figyelmet élvez. A szülés után előfordul, hogy az anya úgy érzi, ő jobban pelenkáz vagy cumiztat, mint az apa, ezért kritikával illeti partnerét. “Ilyenkor nem gondolnak arra, hogy ezáltal aláaknázzák a férfi önbizalmát” – magyarázza Liz Wise tanácsadó. A folyamat elvezethet odáig, hogy a férfi nem ajánlja fel többé segítségét, a pár kommunikációja összeomlik, megsértődnek egymásra.

  Az apaságot nem mindenki fogja fel úgy, hogy az az anyasághoz hasonlóan az életet egyszer és mindenkorra megváltoztató esemény. Burgess szerint a várandósság idején az apát sokkal jobban be kellene vonni a felkészítésbe, a kezelő orvosnak érdemes lenne az anyával együtt behívnia az apát is a vizsgálatok időpontjára.

  Az anya és az apa egyaránt érezheti magát fáradtnak, stresszeltnek és alkalmatlannak, valamint lehet bűntudata, ám különböző módon reagálhat ezekre az érzésekre, ami nehezítheti a jelek beazonosítását. Általában úgy tartják, hogy a depressziós férfiak dühösek, míg a nők szomorúak. Szakemberek szerint a túl sok ivás, az öngyógyszerezés és az afférokba bonyolódás egyaránt lehet jele a férfiak depressziójának.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!