2022. november 29. kedd
More

  A várandósság alatti túlsúly növelheti a gyermekkori epilepszia kockázatát

  A nők várandósság alatti túlsúlya vagy elhízása növelheti annak kockázatát, hogy a gyermeknél epilepszia alakul ki – derült ki egy svéd tanulmányból, amely a JAMA Neurology című folyóirat internetes oldalán látott napvilágot.

  A stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó Neda Razaz és kollégái az 1997 és 2011 között Svédországban született több mint 1,4 millió gyermek adatait megvizsgálva nézték meg, hogy milyen összefüggés van a várandósság első harmadában lévő nők testtömegindexe – BMI, a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték – és a gyermekük epilepszia-kockázata között – írta az EurekAlert című tudományos hírportál.

  A kutatók az 1,4 millió gyermek közül 7592-nél (0,5 százalék) diagnosztizáltak epilepsziát 2012 végéig. A normális testsúlyú anyáktól született gyerekekhez képest a neurológiai betegség kockázata 11 százalékkal volt magasabb azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja túlsúlyos volt – 25 és 29 közötti testtömegindex – a terhesség első harmadában.

  Az elhízottság első kategóriájába – 30-35 közötti BMI érték – tartozó nők gyermekeinek esetében 20 százalékkal, a második kategóriába – 35-40 közötti BMI érték – tartozó nők gyerekeinél 30 százalékkal volt magasabb az epilepszia kockázata. A súlyosan elhízott nők gyermekeinek esetében 82 százalékkal volt a magasabb a betegség jelentkezésének kockázata.

  A tanulmány készítői arra gyanakodnak, hogy a várandósság alatti túlsúly vagy elhízás növelheti a kockázatát annak, hogy sérül a gyermek agya, ami különböző idegrendszeri rendellenességekhez vezethet, de az is lehetséges, hogy az anya elhízása olyan gyulladást idéz elő, amely negatív hatással van a gyermek idegrendszerének fejlődésére.

  A szakemberek ugyanakkor rámutattak, hogy eredményeiket befolyásolhatta az adatok esetleges pontatlansága, továbbá elismerték, hogy az epilepszia oka – a genetikai és környezeti tényezők interakciója révén – összetettebb is lehet.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!