2022. május 16. hétfő
More

  Csökken az autisták aránya a gazdag és nő a szegény amerikai családokban

  Az elmúlt két évtizedben csökkent az autisták aránya a gazdag fehérek lakta kaliforniai megyékben, miközben nőtt a szegény fehér lakosság és kisebbségek körében a Coloradói Egyetem tanulmánya szerint.

  A Journal of Autism and Developmental Disorders című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői felvetik a lehetőségét annak, hogy a gazdagabb területeken élő szülők sikeresen csökkentik a környezeti tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak az autizmus kockázatához vagy más lépéseket tesznek azért, hogy az autizmus spektrumzavar súlyosságát mérsékeljék. A szerzők szerint ennek ellenére a kutatás eredménye aggasztó gazdasági és faji megosztottságot tükröz.

  “Miközben az autizmust egykor olyan állapotnak tartották, amely főként a magas társadalmi-gazdasági státusú fehérek körében jelenik meg, ezek az adatok azt jelzik, hogy a súlyos autisták többsége most egyre inkább az alacsony jövedelmű családokban és az etnikai kisebbségekben születik” – idézte Cynthia Nevisont, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

  A tanulmányhoz a kutatók Kalifornia állam hatóságai által az autistákról nyilvántartott 20 évnyi adatot elemeztek és összehasonlították a 26 legnépesebb megye adatait.

  Egyes szakemberek a jobb szűrésnek és diagnosztizálásnak tulajdonították a kisebbségek körében kimutatott magas arányt, de a tanulmány szerzői szerint környezeti tényezők is szerepet játszanak ebben.

  Az autizmus megállapított kockázati tényezői közé sorolják a szakemberek a szülők előrehaladott korát, az immunrendszert a várandósság alatt érő kihívásokat, a genetikai mutációkat, a koraszülést, az ikerszülést.

  Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés vagy többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

  Magyarországon mintegy 16-22 ezer autisztikus ember él az Autista Segítő Központ szerint.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!