2024. március 28. csütörtök
More

    Mesterséges intelligenciával testre szabható terápiákon dolgoznak a SZTAKI kutatói

    A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, úgynevezett CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, a fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

    Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az úgynevezett CAR-T sejtterápia, ami már bevált a hematológia és az onkológia területén és a jövőben várhatóan alkalmazni fogják fertőzéses és autoimmun betegségek kezelésére is – olvasható a SZTAKI MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Mint írják, a hagyományos CAR-T sejtterápiát több tényező is nehezít: a mai eljárások többnyire figyelmen kívül hagyják a páciens állapotát és a kezelendő sejtek egyedi jellemzőit; bizonytalan a sejtek előállítása, gyártása és a központi laboratórium igen bonyolult logisztikai folyamatokkal tudja csak kiszolgálni a kórházakat.

    Az AIDPATH projekt célja olyan személyre szabott terápiák fejlesztése, amelyek jobban figyelembe veszik a páciensspecifikus adatokat és biomarkereket a T-sejtterápia során; emellett rugalmas gyártási folyamatok alkalmazása ahhoz, hogy a pácienseknek a legmegfelelőbb T-sejtállomány készüljön el. A terápia minden lépésében mesterségesintelligencia módszereket alkalmaznak és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeit is felhasználják a kórházi erőforrások minél jobb kihasználásához – áll a közleményben.

    A 4 éves futamidejű projektben a SZTAKI-t a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (EMI – Research Laboratory on Engineering & Management Intelligence) képviseli. Az AIDPATH projekt hazai vezetője Kis Tamás, a SZTAKI tudományos tanácsadója. A közleményben felidézik, hogy a sikeres pályázat közvetlen előzménye volt egy olyan kétoldalú, őssejtek előállítására irányuló orvosi-informatikai kutatás, amelyet a konzorciumvezető német intézet és a SZTAKI EMI labor folytatott.

    A projekt konzorcium-ezetője a német Fraunhofer IPT (Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie), az akadémiai partnerek a SZTAKI, a Fraunhofer IZI (Institut für Zelltherapie und Immunologie), a University College London, az Idryma Technologias Kai Erevnas (FORTH), Univaersitatsklinikum Würzburg, Fundacio Clinic per a la Recerca, és a nem-akadémiai partnerek pedig az Algaris Cell, Irvine Scientific, a Hitachi Chemical Advanced Therapeutics, az IRIS Technology Solutions, a Red Alerts Labs, Panaxea, és az ORTEC Optimization Technology B.V. – olvasható a közleményben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!