2024. április 25. csütörtök
More

    Melyek a megfázás szakaszai?

    A megfázást okkal hívják így. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslései szerint az Egyesült Államokban évente milliónyi megfázásos esetet észlelnek, a felnőttek körülbelül két-három megfázást kapnak évente, a gyerekek pedig még gyakrabban. Alapvetően: A megfázás (főleg a téli és tavaszi hónapokban) elkerülhetetlen.

    A jó hír: Ami a vírusfertőzéseket illeti, a megfázás meglehetősen ártalmatlan (legalábbis más vírusokhoz, például az influenzához és a COVID-19-hez képest ). A CDC szerint a legtöbb ember hét-tíz napon belül felépül a megfázásból, de a legyengült immunrendszerű vagy egyéb légzőszervi betegségben szenvedők fokozottan ki vannak téve a súlyos betegségek, például a hörghurut vagy a tüdőgyulladás kockázatának.

    Noha nem lehet 100%-ban garantált, hogy elkerülöd a megfázást – még megfelelő kézmosással és a betegektől való távoltartással sem –, felvértezheted magad a megfázás minden csínjával kapcsolatos információkkal, így felkészülhetsz a betegségre, ha mégis megüt. Itt az orvosok segítenek lebontani a megfázás idővonalát – a fertőzéstől a tünetek megjelenésétől, egészen addig, amíg valószínűleg jobban érzed magad.

    Mennyi idő alatt jelentkeznek a megfázás tünetei?

    Mint sok légúti vírus, a megfázás emberről-emberre terjed. Sterling Ransone, az American Academy of Family Physicians elnöke azt mondja, nem leszel azonnal beteg – a vírusnak szüksége van az úgynevezett lappangási időszakra, hogy megszaporodjon a szervezetben. A legegyszerűbben fogalmazva, a vírus lappangási ideje az az idő, ami az első érintkezéstől számítva a tünetek kezdetéig tart.

    Hideg vírusok esetében általában 24-72 óra a lappangási idő, Matthew Goldman azt mondja a Health- nek, hogy ez csak becslés, és hozzáteszi, hogy néha a megfázás tünetei már 10-12 órával az expozíció után is jelentkezhetnek. A spektrum másik végén az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára (MedlinePlus) azt állítja, hogy akár egy hétbe is telhet, amíg a megfázás tünetei megjelennek. A lényeg: Valójában az adott személytől és az adott megfázás vírusától függ, amellyel kapcsolatba kerültél.

    Mik a megfázás tünetei – és milyen sorrendben jelennek meg?

    Kiderült, hogy a megfázás általában torokfájással kezdődik, mondja az Országos Egészségügyi Intézet (NIH). Ezt követően jellemzően tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás (dugultság) és általános rossz közérzet következik, a Merck kézikönyve szerint.

    Általánosságban elmondható, hogy a felnőttek nem lázasak megfázás esetén, vagy nagyon alacsony lázuk van, mondja a MedlinePlus. A gyerekek azonban akár lázat is okozhatnak.

    Mivel a megfázásos vírusoknak sokféle fajtája létezik, a MedlinePlus szerint más tüneteket is tapasztalhatsz, mint a köhögés, csökkent étvágy, fej- vagy izomfájdalmak, vagy orrfolyás.

    Meddig tartanak a megfázás tünetei – és meddig fertőző?

    Ha egyébként egészséges vagy, valószínűleg csak néhány napig tapasztalsz megfázásos tüneteket – a Merck kézikönyve szerint a megfázás általában 10 napon belül elmúlik. Bizonyos betegek azonban – például a legyengült immunrendszerűek vagy más egészségügyi problémákkal küzdők – sokkal hosszabb ideig szenvedhetnek megfázásos tünetektől. „Egyes betegeknél a betegség hónapokig is eltarthat, különösen a dohányzóknál” – mondja Dr. Goldman.

    Míg a 10 nap hosszú időnek tűnhet, Dr. Goldman azt mondja, hogy a megfázás legrosszabb esete általában az elején jelentkezik. „A legtöbb esetben a tünetek általában kezdetben a legrosszabbak, és idővel csökkennek, ahogy az immunrendszer ellenállást épít ki” – mondja. Ez idő alatt a megfázás tünetei is megváltozhatnak – különösen az orr-tünetek, amelyek átlátszó, híg folyadékból kissé sűrűbb, elszíneződött folyadékká válhatnak – írja a Merck Manual.

    A köhögés az egyik tünet, amely a többi tünet után is megmaradhat. „Az elhúzódó köhögés általában az a tünet, amellyel a legtöbb ember hetekig-hónapokig küzd” – mondja Dr. Goldman.

    Ami a fertőzőképességet illeti, ha közönséges megfázásban szenvedsz, a legnagyobb valószínűséggel röviddel a fertőzés után – általában az első két-három napon belül – továbbíthatod a fertőzést, mondja a MedlinePlus, amely hozzáteszi, hogy a legtöbb egyed egy hét után már nem fertőző. Mindazonáltal még mindig van egy kis esély a vírus terjesztésére, ha továbbra is köhögsz. „Ha köhögsz, légúti cseppeket terjesztesz” – mondja Dr. Ransone.

    Mikor kell orvoshoz fordulni a megfázás tüneteivel?

    A megfázás ismét viszonylag ártalmatlan, de sok iifluenzához és COVID-19-hez hasonló tünete van. Ez azt jelenti, hogy ha tudatosan voltál kitéve a COVID-19 fertőzésnek, és röviddel azután kezdenek megjelenni a tünetek, akkor érdemes elvégeztetni a SARS-CoV-2 vírustesztet, így nem kockáztatod, hogy megfertőzz másokat.

    Míg sok ember immunrendszere viszonylag könnyen és néhány napon belül képes leküzdeni a megfázást, még mindig fennáll a szövődmények kialakulásának esélye. A MedlinePlus szerint a megfázás kezelésének első lépése az otthoni kezelés – ez azt jelenti, hogy elegendő pihenést, folyadékot kell fogyasztani, és szükség esetén vény nélkül kapható gyógyszereket kell szedni a tünetek enyhítésére. De ha tünetei nem múlnak el 10 napon belül, vagy légzési nehézségei vannak, ideje orvoshoz fordulni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!