2024. április 26. péntek
More

    Influenza – egyetlen fegyverünk a védőoltás

    A hideg évszak beköszöntével valószínűleg egyre többen gondolunk arra, vajon lesz-e most is a kellemetlen tünetek egész sorával járó influenzajárvány. Nyugat-Európa egyes országaiban már elterjedt a híre a Peking-, a Panama-, a Texas-vírusoknak, amelyek állítólag a 1992-es influenzavírusoknál is agresszívebbek. Mivel információk hallatán valószínúleg sokan már egy kis megfázás mögött is alattomos influenzavírusok garázdálkodását sejtik, megkérdeztük minderről az Országos Közegészségügyi Intézet vírusosztályának vezetőjét.

    – Jelen pillanatban még nincs információnk arról, hogy milyen influenzavírusok támadása várható – mondta Dr. Berencsi György. – A tendenciákról a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete londoni székhelyű influenzaközpontja minden év februárjában ad ki jelentést, amely útmutatást ad arra nézve is, milyen vakcinát ajánlatos előállítani a következő influenzajárvány előtt. Az influenza elleni védőoltások összetételét ugyanis évenként változtatni kell, mivel részint új, legalábbis eddig ismeretlen vírus léphet akcióba, másrészt az úgynevezett A-vírustörzs tagjai földi vándorlásuk során jelentősen átalakuláson mehetnek keresztül. Mindennek az oka pedig az, hogy a vírusok, köztük az influenza vírusok az élőlények mindegyikénél régebbi múltra tekintenek vissza. Évmilliós létük során e vírusok ezért olyan szintre tudták fejleszteni a másokon való élősködés technikáját, hogy még egyetlen országban sem lehetett megakadályozni, hogy például az influenzavírusok újra és újra ne fertőzzék meg emberek százezreit.

    Az egyetlen hatékony védekezést ma a védőoltások jelentik. Nálunk évente kb. 200 000 embernek elegendő vakcinát gyártanak, ám e korlátozott kapacitás is elég ahhoz, hogy minden olyan embert beoltsanak, akinek az élete függhet ettől. Enélkül egy influenzajárvány alatt valószínűleg minden századik ember súlyos állapotba kerülne. A legveszélyeztetettebbek az idősek, a legyengült szervezetűek, valamint azok, akiknél a magas láz életveszélyes lehet.

    A veszélyeztetett csoportoknál az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kezdeményezi a beoltást, de kapnak a vakcinából az érintett egészségügyi dolgozók és a rendőrség tagjai is. Ezenkívül, indokolt esetben bárki fordulhat védőoltásért is az ÁNTSZ helyi intézményeihez.

    Magyarországon az utóbbi években általában február-márciusban jelentkezett az influenzajárvány, de nem zárható ki, hogy esetleg korábban elérkeznek hozzánk a vírusok. Ezért – vélekedett Berencsi György – már októberben ajánlatos a védettséget kialakítani, ami azután fél évig oltalmat nyújt az influenzavírusok ellen.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!