Nincs mindig szükség drága gyógyszerekre, maga a természet orvosolhatja számos panaszunkat. A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása betegségek megelőzését is szolgálja.
A zöldségek és gyümölcsök nem csak azért hasznosak, mert nem hizlalnak és vitaminokban gazdagok, hanem óvják egészségünket is. Bizonyos betegségeket megakadályoznak, másokat enyhítenek.
Vegyük például az első kora tavaszi gyümölcsöt: az epret. B-, E-, C-vitamin- és vastartalma révén csillapítja a fájdalmat, csökkenti a lázat és gyorsítja a sebek gyógyulását. A feketeribiszke A-, B-, D-vitaminja, kálium-, kalcium-, mangán-, nátrium- és vastartalma kiválószer a vérszegénység és a magas vérnyomás ellen, továbbá gyomorbántalmakra, epe- és májbetegségekre. Végül, de nem utolsó sorban: megóvja a sejteket a rákosodástól.
Piros ribizliből már 5 deka is elegendő a szervezet napi C-vitamin szükségletének kielégítésére. Azonkívül, hogy bélbántalmak ellen, és megfázás megelőzésére jó hatású, van még egy előnye: cukorbetegek is fogyaszthatják. A sárgabarack A-, B-, E-vitaminja erősíti a látóidegeket, magnézium tartalma nélkülözhetetlen az izomműködéshez, csökkenti a csontritkulás veszélyét; kálium nélkül – mert az is van benne – pedig izom- és idegsejtjeink nem reagálnának kellően az ingerekre.
A zöldségek közül a paradicsom A-, B-, C-vitaminja kálium, magnézium és vastartama együttesen csökkenti a vérnyomást, víztelenít és ellenállóbbá teszi a szervezetet a rák veszélyével szemben. A sárgarépa négyféle vitaminnal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és karotinnal garantálja a koleszterin és a vércukorszint csökkentését, erősíti az immunrendszert és különösen a bélrák ellen javallott.
A spenót vitaminjai, továbbá vas- és magnéziumtartalma ugyancsak hatékony a szívbetegségek és a magas vérnyomás megelőzésében.
A zeller – ki gondolná róla – a vitaminjaival, ásványi anyagaival és hormontartalmával a kimerültség és a depresszió kiváló ellenszere.
Forrás: MTI