2024. április 25. csütörtök
More

    „Okosodó” ruhák

    Egyre „intelligensebbek” a ruhaanyagok a divatszakmában: szabályozzák a testhőmérsékletet, semlegesítik a dohányszagot, vagy kíméletlenül taszítanak mindennemű folyadékot.

    „Amit itt a kezemben tartok, az valóban forradalmi újítás” – mondja büszkén Mario Moretti Polegato az általa kifejlesztett termékről, amely egyszer s mindenkorra száműzi a lábizzadást. A venetói olasz vállalkozó találmánya fehérszínű membrán, amelyet perforált gumibetét formájában épít be a Geox néven világszerte terjesztett cipőkbe. A Geox távol tartja a lábtól a külső nedvességet, ugyanakkor megszünteti a lábizzadást. A membrán használatát az űrkutatástól kölcsönözte Polegato, az viszont az ő ötlete volt, hogy kombinálja azt a lábbelivel.

    Az ugyancsak olasz Piero Cividini azért kutat új anyagok után, mert azok segítségével képes sémákat és határokat áttörni a divatszakmában. Ezért például idei nyári kollekciója számára ősrégi japán eljárással agyagfürdőben áztatott gyapotszálakat, hogy ezáltal a korábbinál merevebb tartást adjon azoknak. Így az ilyen anyagból készült ruhák viselőinek nemcsak más érzése, a ruhának magának pedig más optikája támad, hanem eltűnnek az eddig lágyan elomló gyapotszálak is. A bergamói divatkreátor az őszi-téli szezonra úgy készítteti el a kasmír pulóvereket, hogy azokról nyomtalanul leperegjen mindenfajta hideg és olajtartalmú folyadék, anélkül, hogy az anyag elveszítené eredeti tulajdonságait.

    Ma a felhasználók és a divatkreátorok számára sok minden magától értetődő, amit korábban szenzációs újításként ünnepeltek. Most már arra összpontosítanak, hogy miként lehet textíliák segítségével szabályozni a testhőmérsékletet. 1999 telén például nagy feltűnést keltett a Bugatti cég által forgalmazott dzseki, amely az anyagba illesztett, viasszal töltött mikro golyócskák segítségével a test felmelegedésekor keletkező hőt tárolni tudja és azt lehűléskor „visszaadja”. A 2000-es őszi-téli szezonra a Bugatti lehelet vékony bevonatú anyagot készült piacra dobni, amely képtelen magába „beszívni” a dohányfüstöt, mivel azt megsemmisítik szagölő molekulák.

    A molekulatechnológiát sokat ígérőnek tartják a divatkreátorok. Ma már nem tűnnek utópiának az olyan „testre szabott” ruhadarabok sem, amelyek a vevő allergiás érzékenységére való tekintettel készülnek, az olyan sálak, amelyeket a megfázás leküzdésére szolgáló illóolajjal itattak át – emlékeztet a dpa jelentése.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!