2024. április 18. csütörtök
More

    Hogyan enyhíthetők a pikkelysömör tünetei?

    A magyar lakosság 2-4 százaléka szenved a pikkelysömör nevű bőrbetegségben. Tünetei igen kellemetlenek és riasztóak. A betegek helyzetének javítása össztársadalmi érdek.

    Makacs, ma még nem gyógyítható bőrbetegség a pikkelysömör, (pszoriázis). Az életet ugyan nem veszélyezteti és nem fertőz, ám nagyon feltűnő bőrelváltozást okoz. Belső szervi tünete sincs, egyedül izületi gyulladás társulhat hozzá. Mégis sok szomorúságot jelent a páciensnek, mert az élénk színű, vérbő, a felszínén vastag, viaszfehér felrakódásokkal borított bőrelváltozás tüneteitől az emberek sokszor megrettennek, ami kirekesztéshez is vezethet. Ezek a bőrjelenségek néha igen fájdalmasak, viszketnek, máskor viszont panaszmentesek.

    A hivatalos adatok szerint a hazai lakosság 2-4 százalékát, a világon pedig legalább 100 millió embert érint ez a betegség. Számuk az Egyenlítőtől észak felé haladva nő, valószínűleg az áldásos napfényes napok számának a csökkenése miatt.

    Rizikófaktorok

    – A pikkelysömör genetikailag meghatározott betegség, vagyis a hajlam örökölhető – tájékoztat dr. Nagy Lídia bőrgyógyász, gondozóvezető főorvos. – A tünetek megjelenését provokálhatják külső tényezők is, mint például az allergiás bőrgyulladás, a bőrfelületen kialakult gombás megbetegedések, az ekcéma, a gyógyszerallergia, a cukor-, a bél-, az epebetegségek, az aktív gyomorbetegség, a megfázás, sőt egy rosszul megválasztott kezelés is. Súlyosbítja az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

    – A betegség változó időszakokban jelentkezik – egészíti ki az előzőeket dr. Berecz Margit főorvos, a Magyar Psoriasis Alapítvány bőrgyógyászati rendelésének a vezetője – de bizonyos életkorban halmozottan előfordul. Serdülőkorban leggyakrabban a hajas fejbőrön kezdődik, mert a hormonális változások kedveznek a seborrhoea (a fejbőr zsírosodása, korpásodása) kialakulásának, ami az arra hajlamosaknál pikkelysömörbe megy át.

    Gyógyítani nem, de enyhíteni lehet

    Ma még nincsen olyan gyógymód, ami véglegesen megszünteti a betegséget. A rendelkezésünkre álló terápiás gyógymódok hosszabb-rövidebb tünetmentes időszakot biztosítanak, amit nagyon gyakran a tünetek kiújulása követ. Alapos és gondos vizsgálat után a bőrgyógyász irányításával történhet a helyi kezelés. Az orvos határozza meg, hogy milyen mosdókrémet, kenőcsöt, speciális bőrápolót, sampont használjon a páciens. Az egyén nem kezelheti magát a másik beteg vagy az ismerős tanácsára, ugyanis az alkalmazott szteroid tartalmú kenőcsöknek mellékhatásuk is lehet. A fényterápiát is – mely gyógyításra alkalmassá tett UV-fény – csak orvos felügyelete mellett lehet végezni.

    Súlyosabb esetben gyógyszerekkel is kezelik a pikkelysömört. Az ehhez használatos A vitaminsav-származékot csak rendszeres orvosi és laboratóriumi ellenőrzés alatt szabad szedni mellékhatásai miatt.

    A helyi kezelések közül a leghatékonyabban mérsékeli a tüneteket a holttengeri fürdősó-oldat – melynek igen magas a magnéziumtartalma – és a fényterápia.

    – Ezeket hazánkban nem támogatja az egészségbiztosítás, ellentétben Izland, Svédország, Németország, Szlovákia és USA gyakorlatával – tájékoztatott a Magyar Psoriasis Alapítványnál Vargáné Kiss Zsuzsanna.

    A fővárosban és a tavasszal Debrecenben felavatott magánklinikán végzik ezt az igen drága kezelést. Ugyancsak nem támogatott a közel négyezer forintba kerülő egyetlen szteroid mentes krém sem, aminek nincsen különösebb mellékhatása.

    A napfény nagy mértékben mérsékelheti a tüneteket, ha betartják a napozás szabályait. Fontos a fokozatosság és a tünetmentes területek védelme fényvédő krémmel.

    Összefogással a méltányos életért

    Sok szorongás, méltánytalanság érheti a betegeket: volt, akit a főnöke a betegsége miatt eltanácsolt a munkahelyéről, előfordul, hogy a strandról kitiltják őket. Mindez önszerveződésre késztette a betegeket. A korábbi helyi: szegedi, pécsi, debreceni kezdeményezések után az egyik sorstársuk, Varga Imre megalapította a magyar Psoriasis Alapítványt, mely az érintetteket, az orvosokat és a támogatókat kívánja összefogni. Közvetíti közöttük – lapjukon keresztül is – az információkat. Közreműködik a páciensek és az egészségesek felvilágosításában, hogy megvetés nélkül élhessenek és dolgozhassanak az érintettek. A Magyar Psoriasisos Betegek Egyesületével közösen harcol a hatékony módszereknek az egészségbiztosítás által történő támogatásáért, mert a zömmel leszázalékolt vagy nyugdíjas emberek nem bírják megfizetni a drága kezeléseket. Segíti az önszerveződő csoportok megalakulását, jelenleg például Székesfehérváron. Közreműködésükkel Pásztón és Orosházán jött létre fényterápiás kezelés. A közeljövőben pályáznak külön napozóterasz létesítéséért, mert kevés ilyen lehetőség van az országban. Bőrgyógyászati rendelésükön mód van a fényterápia alkalmazására is.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!