2024. március 29. péntek
More

    Hátha nem is nátha – Vírus ellen nincs orvosság?

    Sokan már előre bekalkulálják: ha tél van, akkor fújhatjuk az orrunkat. Bármit is teszünk ellene, a nátha menetrendszerűen megérkezik. Valóban?

    A náthától leginkább a gyermekek szenvednek. Szülői szívet facsaró, ha folyik a gyerek orra, bedagad a torka, tüsszög, köhög, nyűgös, fáj a füle, esetleg mindehhez még hőemelkedés is társul. A szülők többsége a hideget, az időjárást okolja megbetegedésükért.

    – Van igazság abban, hogy az ilyenkor szokásos időjárásváltozások közrejátszanak a megfázásban – ismeri el dr. Vészi Zsuzsanna gyermekorvos, de hozzáteszi: – A náthát, a légutak megfertőződését vírusok okozzák.

    A bajt azonban meg lehet előzni. A gyerekorvos szerint a védekezést nem a tél beállta előtt kell elkezdeni, hanem egész évben óvni kell a gyermek egészségét. Legfontosabb nem a „sál, sapka, kabát”, hanem a megfelelő, vitamindús táplálkozás. Ma már minden évszakban kaphatók friss gyümölcsök és zöldségek, amelyek erősítik az immunrendszert. Csaknem mind tartalmaz C vitamint, amiről köztudott, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A „zöld házi patika” semmiféle gyógyszerrel nem helyettesíthető. Különösen aktuális a gyümölcskúra most, ünnepek után, amikor az ajándékozás hevében fölös mennyiségű édességgel tömik sokan a gyerekeket.

    A megelőzéshez tartozik az alapvető higiénia, a gyakori kézmosás, a zsúfolt, dohányfüstös helyiségek elkerülése. Viszont a friss levegő jöhet minden mennyiségben és az sem baj, ha hideg. Megfelelő öltözékben,- aminek soha nem kell melegebbnek lennie, mint a felnőtteké – nyugodtan kivihető, kiengedhető a gyerek a szabadba. Gyakran látni túlbugyolált kisgyereket, akinek még a száját is jól bekötik vastag sállal. Ettől a vírus nyugodtan bejut a szervezetébe, önmaga pedig a már elhasznált levegőt szívja vissza, tehát semmit nem ér a szabadban töltött ideje Ha nincs mód kivinni a gyereket, naponta többször szellőztessük a lakást, tegyünk vizet a párologtatókba, hogy ne száradjon ki a levegő. Ezt segítik elő a jól megválasztott zöld szobanövények is.

    Tanítsuk meg orrot fújni

    Minden elővigyázatosság és szabály megtartása ellenére megnáthásodhat a gyerek, hiszen náthát okozó vírussal bárhol találkozhat. De az egyszerű megfázás is hasonló tüneteket okoz: az orr bedugul, megbetegszenek a melléküregek, a torok, garat, a felső légutak nyálkahártyái. Köhögés, nehéz légzés kísérheti mindezt.

    A tréfás népi mondás szerint a közönséges meghűlés egy hét alatt nyomtalanul elmúlik, ha pedig orvos kezeli, akkor hét napig tart. Azaz ugyanannyi idő alatt meggyógyul magától is. Mi ebben az igazság? Sok esetben valóban nincs szükség orvosra. Bőséges folyadékbevitel, meleg tea, a patikában recept nélkül kapható köptetők, orrcseppek, torok spray-k, sőt, a porszívóhoz csatlakoztatható orrleszívó is kiváló segítőtárs. Ha viszont a felsorolt tüneteken kívül hányás, végtagfájdalom, magas láz, hasmenés is előfordul, akkor orvosnak kell látnia a kis beteget, a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében.

    A leggyakoribb szövődmény a gyermekorvos szerint az arcüreg, mandula, középfül- és tüdőgyulladás. Abból is baj keletkezhet, hogy a kisgyerek nem ismeri még az orrfújás helyes technikáját. Ezért naponta többször ki kell tisztítani az orrát, hiszen addig az orrcsepp sem juthat be a megfelelő helyre.

    Csak eldobható papírzsebkendőt használjunk, nehogy visszafertőződjön a kicsi. Sok szülő hajlamos azonnal antibiotikumot adni a gyereknek. Az orvos ezt nem tanácsolja. Igaz, hogy a láz mindig jelzés, mindig riadalmat okoz a gyorsan magasra szökő hőmérséklet a gyerekeknél. Az antibiotikum viszont nem alkalmas lázcsillapításra, s a kórokozókat sem pusztítja el, hiszen nem hat a vírusokra, csak a baktériumokra. Az ok nélkül és többnyire rosszul adagolt antibiotikum viszont sokféle veszéllyel jár, ezért minden esetben csak orvos döntse el, hogy bakteriális fertőzés történt-e, vagy vírus támadta meg a gyerek szervezetét, s persze ne a szülők, hanem az orvos válassza meg a kezelés módját is.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!