2022. október 6. csütörtök
More

  Cukorbetegség: szippantsunk inzulint?

  Tűre nincs szükség, semmi fájdalom, csak néhány mély lélegzetet kell venni: ebből állhat maholnap a cukorbetegek kezelése.

  – A diabéteszben szenvedők a jövőben (injekció helyett) belélegezhetik az inzulint – állította Michael Scherbaum, a Düsseldorf székhelyű Német Diabetes Kutatóintézet igazgatója egy sajtóértekezleten, amelyet a cukorbetegek világnapjára való előkészületek keretében tartottak. Az inzulin-spray, amelyet ez idő szerint nagy gyógyszergyárak tesztelnek, alapvetően megváltoztatja majd a cukorbetegek eddigi kezelését.

  Egy kis idő azért még eltelik addig, amíg a cukorbetegek lemondhatnak az inzulin-injekciókról. A dán Novo Nordisk konszern mainzi filiáléjának igazgatója, Marksu Leyck Dieken szerint arra törekednek, hogy az új gyógyítási módszert, az inzulin belélegzését négy éven belül bevezessék a piacra.

  Hogy miért vesz ennyi idő igénybe az új módszer kifejlesztése?

  Lutz Hellwig, az Aventis Pharma Deutschland menedzsere szerint a központi probléma az, hogy az inzulint a megfelelő formában juttassák a tüdőbe. Az inzulin részecskéknek megfelelő nagyságúaknak és kellően stabilnak kell lenniük. Hasonlóképpen nehéz volt megalkotni a megfelelő belélegző apparátust is.

  Leyck Dieken rámutatott, hogy az inzulinnak el kell jutnia a leghátsó, finom tüdőhólyagocskákig, ehhez pedig a páciensnek egészen különleges módon kell levegőt vennie. Arról kis méretű komputer gondoskodik, hogy a szervezetbe csak a szükséges mennyiség juthasson.

  A jelenleg folyó klinikai kísérletek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként reagál majd a tüdő az inzulinra huzamosabb idő után – hívta fel a figyelmet Bernd Kuglin, az új módszert tesztelő intézet vezetője. A tudósok azt is meg akarják tudni, hogy miként módosul dohányzás, megfázás vagy krónikus tüdőbaj esetén az inhalált inzulin felvétele.

  Az inhalálással a szervezetbe juttatott inzulinból tízszeres mennyiségre van szükség – mutatott rá Scherbaum. A hormon nagy része ugyanis nem jut el a vérbe, hanem megreked a tüdőben. Tartani lehet azonban attól, hogy ott a inzulin daganat kialakulásához vezethet.

  Az, hogy a módszer engedélyezés után az inzulin inhalálása széles körben terjed-e majd, további tényezőktől is függ. Ezek közé tartozik, hogy a szükségessé váló nagyobb adag következtében ez költségesebb eljárás lesz.

  Az inhalálás ugyan kényelmessé teheti a kezelést, de teljesen fájdalommentessé nem. A páciensek ugyanis nem kerülhetik el, hogy vércukor-szintjük mérése végett meg ne szúrják az ujjukat.

  Forrás: MTI, 2002

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!