2022. december 5. hétfő
More

  Boldogsággal a megfázás ellen

  Elégedett, boldog emberek kevésbé hajlamosak megfázásra. Ez derül ki egy amerikai tanulmányból, amely háromszáz emberen elvégzett vizsgálatokon alapul.

  A kísérleti alanyokat először pszichológusok kérdezték arról, hogy milyen mértékben elégedettek. Ezt követően mindegyiküket vizsgálatnak vetették alá annak megállapítására, hogy orrukban található-e megfázást előidéző vírus. Végül öt egymás utáni napon azt figyelték, hogy mutatkoznak-e rajtuk megbetegedés jelei.

  A kutatók megállapították, hogy a legkevésbé elégedett személyeknél háromszor olyan nagy volt a megfázás valószínűsége, mint a különösen elégedetteknél. Pozitív érzésektől áthatott emberek kevésbé hajlamosak felső légúti fertőzésekre, mint a negatív beállítottságúak – állapította meg a kutatást vezető Sheldon Cohen a New Scientist magazinban.

  A pszichológus feltevése szerint a boldog emberek általában egészségesebben élnek. Ráadásul vérükben kevesebb a cortisol stresszhormon, amely elősegíti a magas vérnyomás kialakulását – olvasható az AP jelentésében.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!