2022. október 6. csütörtök
More

  Ne igyunk annyit megfázáskor?

  Lehet, hogy többet árt, mint használ, ha – az orvosok eddigi ajánlásait követve – megfázáskor bőségesen fogyasztunk folyadékot – írta a British Medical Journal 2004-es száma.

  “Az orvosok a kiszáradás megakadályozása érdekében javasolják a megszokottnál több folyadék fogyasztását, kutatásaink során azonban olyan tényekre bukkantunk, amelyek azt sugallják: ez a gyakorlat a légúti fertőzésekben szenvedők számára ártalmas lehet” – jelentette ki Chris Del Mar, az ausztráliai Queensland Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője.

  Légúti fertőzések – egyszerű megfázás, bronchitis és hasonló megbetegedések során – a szervezet nagy mennyiségben termeli a vízvisszatartást segítő hormonokat. Ha ilyenkor a beteg még többet iszik, folyadéktúltengés alakulhat ki, és a keringési rendszerben erősen lecsökken a nátriumkoncentráció, ami pedig a szervezet működési funkcióinak fenntartásához nélkülözhetetlen – mondta a kutatás vezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindeddig ez volt az első ilyen természetű vizsgálat, és a meglepőnek tűnő eredmény bizonyítására még hosszabb kutatás szükséges.

  Mindaddig azonban ajánlatos – tette hozzá – , hogy az orvosok óvatosabban javasolják a légúti betegségekben, főként alsó légúti megbetegedésben szenvedő betegeknek a folyadékfogyasztás növelését.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!