2024. április 25. csütörtök
More

    A gyógyszer nem cukorka – Kockázatok és mellékhatások

    Egyfelől szigorítás, egyes gyógyszerek receptkötelessé tétele, másfelől lazítás a gyógyszerforgalmazásban: már benzinkútnál is lehet egyes patikaszereket vásárolni. Miért célszerű, ha orvos írja fel a lázcsillapítót, s mit ne mulasszon el a vásárló, bárhol is veszi a tablettákat?

    Jön a szomszédnő: „Ezt vedd be, aranyom. Percek alatt elmúlik a fejfájás

    ” Ráerősít újabban a média is, gyors és csodás hatást tulajdonítva egyes medicináknak. Hajlamosítja a nézőket, olvasókat, hogy a házipatikából, de még a kabátzsebből, kézitáskából se hiányozzék soha a reklámozott szer.

    Apropó, házipatika. Egyes, népszerű tablettákkal már csak akkor tudjuk feltölteni, ha recepttel térünk be a gyógyszertárba, holott nemrég még nyakra-főre vásárolhattuk, akár a szódabikarbónát.

    – Az Algopyrint szokás a nemzet gyógyszerének nevezni. Terjengtek hírek, hogy káros mellékhatásai miatt kivonják a forgalomból. Aztán nem vonták ki, csak vénykötelessé tették. Miért? – kérdeztük Szabó Franciskát, az Országos Gyógyszerészeti Intézet szóvivőjét.

    – A metamizole illetve az aminophenazon hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítókat 2007. február közepe óta már csak orvos írhatja fel. Az elsőt tartalmazza az Algopyrin is. A szigorításra az Európai Unión belüli harmonizáció miatt került sor. A skandináv államokban valóban kivonták mellékhatásaik miatt őket, máshol pedig kimondottan vényre kaphatóak. A mellékhatások részletezése, okai hosszú szakmai beszélgetést igényelnének. Svéd adatok szerint a veszély elsősorban a járóbeteg-ellátásban jelentkezik, mert a betegek a szükségesnél hosszabb ideig szedik a fájdalom- és lázcsillapítókat.

    – Ha betiltani nem kellett, miért van az, hogy csak orvos írhatja fel?

    – Téved, aki azt hiszi, hogy a gyógyszerész és orvos tudása között különbség van. Nem is lehet, hiszen mindketten orvosegyetemet végzett szakemberek. Egy nagyon lényeges szabályozási különbség azonban van: amíg a gyógyszerész csak tájékoztathatja a beteget, ha meggyőződése, hogy nincs szükség a vény nélküli gyógyszerre, de ki kell őt szolgálnia, addig az orvos nem kötelezhető a beteg által megnevezett gyógyszer felírására – magyarázza Szabó Franciska.

    – Az európai- és világpiacon forglmazott, korszerű készítmények nálunk is megtalálhatóak?

    – Uniós csatlakozásunk megkönnyítette a gyógyszerengedélyezési procedúrákat, hiszen egy időben több, akár az összes tagállamra érvényes forgalomba hozatali engedélyt is kaphat egy készítmény.

    – A házipatika legfontosabb szerei – láz, fájdalomcsillapítók – vény nélkül kaphatók?

    Egyes láz- és fájdalomcsillapítók, illetve megfázás elleni szerek igen. Ez a bennük lévő hatóanyagtól illetve annak mennyiségétől is függ. A betegtájékoztató tanulmányozása minden esetben elengedhetetlen a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt. Ez hívja fel a figyelmet a mellékhatásokra is. Létezik természetesen enyhe, nem várt, és néha súlyos mellékhatás is. Ezek a hatóanyagtól, a betegségtől, de főként az egyén biológiai állapotától, sajátosságaitól függnek. A készítményeket mindig az előnyös, és kedvezőtlen hatásaik összevetéséből adódóan lehet alkalmazni. Felelőtlenség lenne bármelyik mellékhatást is rangsorolni. Az orvos utasításainak és a betegtájékoztatóban előírtak betartása csökkenti a mellékhatások előfordulásának kockázatát. Ezért kiemelten fontos, hogy figyelmeztessük a betegeket: a gyógyszerek vegyi anyagok, nem cukorkák

    A gyógyszer engedélyezése ugyan néha valóban körülményesnek tűnhet, de a betegek érdekét szolgálja, hiszen a minőséget, hatékonyságot, és relatív ártalmatlanságot kétségbe vonhatatlanul bizonyítani kell.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!