2022. október 1. szombat
More

  Kisgyereket igen óvatosan gyógyszereljünk

  Hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ne adjanak recept nélkül megvásárolható köhögés- és megfázás elleni gyógyszereket – foglalt állást az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatal (FDA) egyik szakbizottsága.

  A bizottság átvizsgálta a világ orvosi szakirodalmának adatait, melyek szerint a gyógyszertári forgalomban, sőt azon kívül is szabadon megvehető ilyen szerek nem bizonyultak eredményesebbnek, mint a hatóanyagot nem tartalmazó placebo tabletták. A szakemberek hangsúlyozták: megfelelően ellenőrzött vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy ezek a szirupok, tabletták és kúpok valóban hatásosak a megfázásos betegségekben.

  Az FDA szakbizottsága kiemelte, hogy az ilyesféle gyógyszereket gyártó cégek néhány hete abbahagyták készítményeik reklámozását, ami egyébként az Egyesült Államokban a televízióban is megengedett, illetve tájékoztatást adtak ki arról, hogy ilyen szereket kétévesnél kisebb gyerekeknek egyáltalán ne adjanak.

  A köhögéscsillapítók és megfázás elleni szerek hatását a bizottság nem látta bizonyítottnak, viszont vannak sajnálatos adatok arra, hogy ezek a szerek kellemetlen, sőt súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Az amerikai szabályok szerint az FDA nem köteles saját bizottságainak véleményét elfogadni, de általában azok döntését tiszteletben tartja. Várhatóan a több száznyi ilyen, gyakran kombinált gyógyszer előállítását és eladását nem tiltják, de a csomagoláson hangsúlyozzák azok alkalmazásának kockázatát.

  Az FDA illetékesei szerint egyelőre nem tudják, mennyi időt igényel a szakbizottság véleményének hivatalos érvényesítése. Olyan döntés meghozatala, amely tiltja kis gyermekek megfázásos tüneteinek kezelésére a köhögés-csillapítókat és a megfázás elleni szereket, évekbe telhet – olvasható a hivatal hírlevelében.

  Egyelőre a szülőket óvatosságra intik és kérik: pontosan kövessék a gyógyszer alkalmazási előírásában foglaltakat.

  Az Egyesült Államokban mintegy 800 ilyen készítmény kapható és az amerikai szülők ezekre a gyógyszerekre évente két milliárd dollárt költenek.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!