2022. október 6. csütörtök
More

  Cinkkel a nátha ellen

  A megfázásos tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül bevett cink-acetát-tabletta csökkenti a betegség elhúzódását és a tünetek súlyosságát – állítja a Journal of Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmány.

  Ötven önkéntes jelentkezőn vizsgálta a cink-acetát hatását a nátha kezelésében Ananda S. Prasad, a detroiti Wayne Állami Egyetem orvosi iskolájának munkatársa. Mindannyiuknak 24 órán belül kezdődtek megfázásos tüneteik.

  A résztvevők egyik csoportja 13,3 milligramm cinket tartalmazó cink-acetát tablettát kapott, másik csoportja placebót 2-3 óránként, amíg ébren voltak.

  A megfázásos tünetek (köhögés, orrfolyás, izomfájdalom) átlagosan négy napig tartottak a cinket szedők csoportjában, míg a placebót szedőknél hét napig.

  Négy nap elteltével a cinket szedők 56 százaléka teljesen felépült, ugyanakkor a placebót szedők közül senki sem volt még tünetmentes. Egy sor biokémiai vizsgálat is megerősítette a cink hatásosságát a megfázás ellen, mellékhatást pedig nem tapasztaltak a vizsgálat során.

  A tanulmány szerzői szerint a pozitív eredmény a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!