2024. április 25. csütörtök
More

    A Pfizer rekord beruházása az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

    Rekord összeget, 725 millió dollárt szán az amerikai Pfizer gyógyszergyár egy gyógyszer fejlesztésére, amelytől eredményeket várnak az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.

    A New York-i székhelyű Pfizer egy 38 éves, eredetileg megfázás elleni orosz készítményt, a Dimebont akarja kutatásainak középpontjába állítani. A piacvezető Pfizer a Medivation nevű kicsiny San Franciscó-i biogyógyszercéggel közösen tervezi a fejlesztést és az értékesítést.

    A gyógyszergyárak között világszerte verseny folyik olyan szer előállítására, amely lassíthatja az Alzheimer-kór rombolását. Ez a kór fokozatosan megfosztja emlékezetüktől és folyamatos gondolkodási képességüktől a betegeket, akik képtelenné válnak a napi alaptevékenységek elvégzésére is. A jelenleg forgalomban levő szerek, például a Pfizer és a japán Eisai cég Aricept nevű készítménye némileg javíthat a tüneteken, de nem képes a romlást lassítani.

    A betegség elleni küzdelemben most kiszemelt Dimebon már nincs a piacon, egy orosz kutatócsoport talált rá, amikor rutinvizsgálatot végzett régi gyógyszerekkel, esetleges új felhasználás céljából. Az első eredmények szerint az eredetileg hisztaminellenes célú készítmény javít az emlékezőképességen, egyes agyi funkciókon, és segít az olyan napi tevékenységek, mint például az étkezés helyreállításában. Egy júliusi, chicagói Alzheimer-konferencián elhangzott, hogy a Dimebon 18 hónapig képes késleltetni a kór fejlődését. Több amerikai kutató viszont kételkedik a szerben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!