2024. április 26. péntek
More

    A méz a legjobb köhögéscsillapító a kicsiknél

    Elalvás előtt egy kiskanál méz csillapítja a köhögést és nyugodt alvást biztosít a felső légúti megbetegedéssel küzdő kisgyerekeknek – erről tájékoztatott egy amerikai tanulmány, amelyet a szülők véleménye alapján készített egy pennsylvaniai orvoscsoport.

    A pennsylvaniai orvosi egyetem kutatói 105 felső légúti gyulladással bajlódó gyereket toboroztak a kísérlethez. Szüleik egy-egy papírzacskót kaptak: a zacskók némelyikében semmi sem volt, a többi részint egyszerűen mézet, részint a gyerekek korának megfelelő dózisú mézzel ízesített dextromethorphan hatóanyagú köhögéscsillapítót tartalmazott.

    A szülőket arra kérték, hogy hétpontos skálán értékeljék a gyerekek tüneteit a lefekvés előtti kezelés előtt és utána. Az egyéjszakás kísérletet követően minden gyerek javulást mutatott, ám a szülők a mézzel kezelt kicsik állapotát ítélték a legjobbnak a köhögést és az éjszakai nyugalmat tekintve – közölte az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap 2007. decemberi számában megjelent tanulmány.

    Az amerikai egészségügyi szakemberek a közelmúltban hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes megfázás elleni orvosságok és köhögéscsillapítók nem alkalmazhatók hatévesnél fiatalabb gyerekek kezelésre, és a gyógyszergyártók ki is vonták a forgalomból a korábban kisgyerekek számára is árult, károsnak bizonyult termékeket.

    A méz egyéves kor alatt nem adható a gyerekeknek – mivel rendkívül ritkán előforduló, de súlyos mérgezéses megbetegedést okozhat -, ám a gyerekorvosok véleménye szerint később hatásos alternatív megoldás lehet a légúti megbetegedések leküzdésében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!