2023. június 5. hétfő
More

  A megfázás csökkenti a vezetési képességeket

  A megfázás vagy az influenza jelentős mértékben csökkentheti a sofőrök vezetési képességeit – mutatta ki egy biztosító társaság számára készített felmérés.

  Százötven gépkocsivezetőt vizsgáltak egy vészhelyzetet szimuláló teszt segítségével: százan megfázástól, stressztől, fejfájástól vagy éppen premenstruációs szindrómától szenvedtek, ötvenen teljesen egészségesek voltak.

  A Lloyd TSB Insurance biztosítótársaság számára készített felmérés szerint a náthás sofőrök, átlagosan 11 százalékkal teljesítettek rosszabbul a többi résztvevőhöz képest, mely érték megegyezik egy duplawhisky elfogyasztásának hatásával. Ez azt jelenti, hogy egy 48 km/óra sebességgel haladó jármű esetében a vezető reakcióidejének növekedése miatt a féktávolság egy méterrel növekszik meg.

  A YouGov nemzetközi internetes marketing cég egy különálló felmérésében résztvevő négyezer ember közül 22 szenvedett már balesetet megfázás, vagy influenza miatt. A Lloyd TSB Insurance becslései szerint, ha Nagy-Britanniában 33,5 millió gépkocsivezető van, és a YouGov eredményeit kivetítik rájuk, akkor évente 125 ezer balesetet okoznak a betegségtől szenvedő sofőrök. “Évente több ezer balesetet okoznak a volán mögé betegen beülő sofőrök. Mindenki tartózkodjon az autóvezetéstől, ha nátha vagy influenza kínozza” – idézte Paula Llewellynt, a cég szóvivőjét a BBC honlapja.

  Duncan Vernon, a brit Királyi Balesetmegelőzési Társaság közlekedésbiztonsági vezetője szerint az olyan egészségügyi körülmények, mint a megfázás, az influenza, a gyomorpanaszok, a fertőzések is képesek csökkenteni a vezetési képességeket. – “Egy erős megfázás tünetei – fejfájás, köhögés, fáradékonyság – mind hatással vannak a vezető hangulatára, koncentráció-képességére, reakcióidejére és ítélőképességére. Az embereknek őszintének kell lenniük saját magukhoz az aktuális biztonságos vezetési képességeiket illetően” – tette hozzá.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!