2022. augusztus 16. kedd
More

  Kis adag aszpirin is sokat segíthet

  A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelőzésére, a gyógyszer szedése ráadásul így biztonságosabb is.

  A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

  Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnőttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere. Statisztikák szerint a világ gyógyszeripara évente 50 ezer tonna aszpirint gyárt, és ha ezt mind a hagyományos, féldekás tablettába préselnék, 100 milliárd darabot lehetne sorba rakni. Csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer tonna aszpirint fogyasztanak, ami mintegy 80 millió tabletta bevételét jelenti.

  A ma legtöbbet alkalmazott tabletta azonban a hagyományos gyógyszer hatóanyagának csak átlag egyötödét tartalmazza. Ebben óvatossági rendszabályok is szerepet játszanak, mert ezáltal a gyógyszer esetleges mellékhatásai ritkábban jelentkeznek. A most ismertetett vizsgálat egyik célja az volt, hogy megállapítsák: az aszpirin ilyen kicsiny adagja ugyanolyan hatásos-e, mint a korábban használt, nagyobb tabletta.

  A szívroham után ma gyakran végeznek koszorúér-tágítást. Ezt követően az ér nyitva maradásának biztosítása végett esetleg fémhálóból készült csövecske, sztent is kerül a szűkület helyére. Az aszpirin és más, véralvadást gátló szerek lehetővé teszik, hogy újabb alvadék ne zárja el ismét a koszorúeret.

  A PCI-CURE tanulmányban csaknem háromezer beteg sorsát követték, akik szívinfarktus gyanúja miatt kerültek kórházba. A betegek egy része nagyobb aszpirin adagot szedett a koszorúér beavatkozás után, a másik csoport közepes méretű tablettát kapott, a harmadik csoport tagjai pedig a ma legtöbbet használt, kis adagú aszpirint szedték.

  A vizsgálat egyértelműen bizonyította, hogy a kevés aszpirint tartalmazó készítménnyel kezelt betegek koszorúér tágítás után ugyanolyan jól gyógyultak, mint a nagyobb gyógyszeradagot szedők, ugyanakkor a mellékhatások jelentősen ritkábbak voltak, mint nagyobb gyógyszeradag alkalmazása esetén.

  A gyógyszeres kezelés biztonságosságát ugyanolyan fontos igazolni, mint a kedvező hatást. Az aszpirin esetében ez most bizonyítottnak vehető.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!