2023. június 5. hétfő
More

  A kézfertőtlenítés csökkenti a munkahelyi megbetegedések számát

  A kereskedelmi forgalomban is kapható kézfertőtlenítő szerek használatával – különösen a nagy ügyfélforgalommal rendelkező hivatalokban – jelentősen csökkenthető a betegállományban töltött napok száma.

  Vizsgálati eredményeiket a greifswaldi egyetem kutatói a BMC Infectious Diseases című szaklapban megjelentetett tanulmányukban publikálták.

  A kontrollcsoporthoz képest azok a dolgozók, akik rendszeresen kézfertőtlenítő szert használtak, lényegesen ritkábban szenvedtek hasmenéstől, láztól, köhögéstől vagy megfázástól. A két csoport között csupán az influenza tekintetében nem mutatkozott lényeges eltérés.

  A higiéniakutatók egy éven át látták el fertőtlenítőszerrel a greifswaldi egyetem és a városi közigazgatás hivatalait. A tanulmányban összesen 129 dolgozó adatait használták fel. A dolgozók fele – 65 fő – a szokásos szappant használta, a többieket viszont felkérték, hogy minden munkanapon legalább öt alkalommal – az ügyfelekkel való kapcsolatot követően, a mellékhelyiség használata után és étkezés előtt mindenképpen – fertőtlenítsék a kezüket – mondta el a vizsgálatról Axel Kramer, a higiéniai és környezeti orvostudományi intézet munkatársa, a tanulmány vezetője.

  A kísérleti csoportnál a rendszeres fertőtlenítés hatására a megfázásos megbetegedések veszélye egyharmadára, a köhögés és hasmenés kialakulásának veszélye pedig a felére csökkent.

  A fertőtlenítőszerek használatának a betegállomány alakulására is nagy hatása volt, elsősorban a hasmenéses megbetegedések esetében: kilencven százalékkal csökkent a kockázata, hogy emiatt a betegség miatt kell a dolgozónak betegszabadságra mennie. Megfázás, köhögés és láz tüneteivel is kevesebben vonultak betegállományba.

  Kramer ennek alapján úgy véli, ajánlott a kézfertőtlenítést a napi higiénia részévé tenni a nagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító hivatalokban. “Problémamentesen vezethető be ez a hatékony és olcsó eljárás, amely a munkahelyeken hozzájárul az egészség javításához. Mindenekelőtt a szupermarketekben dolgozó pénztárosoknak lenne célravezető bevezetni a kézfertőtlenítést” – mondta el a kutató.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!