2022. november 29. kedd
More

  A testedzés lassíthatja az Alzheimer-kór súlyosbodását

  A fizikai fittség lassíthatja az Alzheimer-kór súlyosbodását – állítják amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Neurology című szaklapban tették közzé.

  Napjainkban a betegség a 65 év felettiek öt százalékát, a 80 év felettiek 20 százalékát érinti. Az Alzheimer-kór, amelynek kiváltó oka ismeretlen, krónikus degeneratív betegség: kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halánték- és a homloklebenyben kialakuló sorvadásban, idegsejtdegenerációabn, valamint egy speciális fehérje, az úgynevezett beta-amiloid agyi lerakódásában jelentkezik.

  A BBC News ismertetése szerint a Kansasi Orvosi Egyetem kutatói 121 hatvan év feletti önkéntest vontak be a vizsgálatba: a csoport felénél az Alzheimer-kór korai stádiumát diagnosztizálták. A tudósok arra kerestek választ, hogy a fizikai aktivitás lassíthatja-e a kórfolyamatot.

  A vizsgálat résztvevőinek fittségét futópadon tesztelték, majd komputeres tomográfia (CT) segítségével határozták meg az agysorvadás mértékét. Míg az egészségeseknél nem volt semmiféle összefüggés az edzettség és az agy mérete között, a betegek esetében az agysorvadásnak négyszer több jelét észlelték a kevésbé fitt pácienseknél.

  Jeffrey Burns, a Kansasi Egyetem adjunktusa szerint a betegség korai stádiumában lévő Alzheimer-betegek képesek lehetnek testedzéssel lelassítani az agysorvadás folyamatát, s ily módon hosszabb ideig megőrizni agyi funkcióikat, vagyis jobb minőségben élhetik az életüket.

  Susan Sorensen, a brit Alzheimer Társaság kutatási igazgatója szerint a testedzés révén fokozódik az agyon keresztül átáramló vér mennyisége, s ezáltal több oxigén és tápanyag jut az idegsejtekbe.

  “Ez lehet az egyik lehetséges magyarázata annak, miért lassúbb a szellemi leépülés a fizikailag fittebb betegek esetében. A rendszeres testedzés egyébként a demencia kialakulásának veszélyét is csökkenti, az egészséges szív egyben egészséges agyat is jelent” – hangsúlyozta Susan Sorensen.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!