2023. március 21. kedd
More

  Mi történik a testeddel a karácsonyi vacsora után?

  Karácsony napja a túlzások ideje, de most a szakértők felfedték, hogy ez pontosan mit is jelent a testünk számára.

  Az egészséges táplálkozás szakértői az musclefood.com oldalról elmagyarázták, milyen hatással lehet a szervezetre egy ünnepi étkezés és ivás. Ha lomhának és letargikusnak érezzük magunkat, egészen a további maradékok szemezgetéséig, a test folyamatai egész nap óriási hatással lehetnek hangulatunkra és energiaszintünkre. A Musclefood szóvivője elmondta: „A karácsony az év egyetlen napja, amikor sok család jóízűen eszik. Mindenki falatozik, amikor társasjátékozni vagy tévét nézni kezdenek. A testünk elég kemény munkán megy keresztül, miközben semmit sem csinálunk, ezért fontos, hogy kíméletesek legyünk hozzá az ünnepi időszakban.”

  A Musclefood szerint ez történik a testeddel karácsony napján:

  Öt perc múlva

  Miután étkezés közben elfogyasztottál egy pohár pezsgőt vagy kedvenc italodat, az alkohol már öt perc múlva a véráramba kerül. Az alkohol a vékonybeleken és a gyomron keresztül felszívódik a véráramba, tágítja az ereket, és meleget és kellemeset érzel utána.

  20 perc múlva

  Akár 20 percbe is telhet, amíg a tested jóllakottnak érzi magát, de nagy a valószínűsége annak, hogy ez előtt a pont előtt feltöltődött. A gyomor űrtartalma körülbelül egy liter, így a teljes karácsonyi vacsora elfogyasztása után ki kell tágulnia, összenyomva más szerveket és felesleges gázképződést okozva.

  30 perc után

  A hasnyálmirigy most elkezd inzulint termelni, azt a hormont, amely segít a glükóz tárolható glikogénné alakításában. Azonban karácsony napja van, így valószínűleg túlettél. Ez azt jelenti, hogy a vércukorszint gyorsan emelkedik, aminek következtében a hasnyálmirigy túlórázik. Miután elvégezte a dolgát, csökkenni fog a vércukorszinted, amitől fáradtnak érzed magad.

  Egy óra múlva

  A vér egyenesen az emésztőrendszerébe áramlott, hogy lebontsa az ételt. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a tested természetesen megnöveli az anyagcserét és a pulzusszámot, vagyis a belső hőmérsékleted is megemelkedik, ami izzadást eredményez. A korábban fogyasztott italok most lassítják az emésztést, és mivel a gazdag ételeket nehéz lebontani, teltnek és lomhának érzed magad.

  Két óra elteltével

  A fehérjék és a zsírok két-három órán át a gyomrodban ülnek, így felfúvódtál és kényelmetlenül érzed magad. Ilyenkor fúj a szél is, mivel a gyomrod összeszorul, hogy megszabaduljon minden evés közben lenyelt levegőtől, az enzimek is megpróbálják lebontani az ételt. A raffinóz, a zöldségekben, például a kelbimbóban található összetett cukor olyan dolog, amit a szervezet nem tud feldolgozni, vagyis csak egy kiút van.

  Hat óra elteltével

  Az összes étel és ital most a vastagbélben van – ez a folyamat hat-nyolc órát is igénybe vehet.

  24 óra elteltével

  A vécére való utazással megszabadulsz a szervezetben maradt emésztetlen élelmiszerektől, és a másnaposságnak is enyhülnie kell.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!