2024. március 29. péntek
More

    Ha sok a karácsony a gyerekpocaknak

    Az arra érzékenyebb gyermekeknek megterhelheti a gyomrát az ünnepi koszt, ezért nem árt néhány pihenőnapot beiktatni úgy, hogy ne kelljen lemondani a finom ételekről sem. Sok esetben elég a főzési technika megváltoztatása némi kreativitással fűszerezve.
    Barva Péterné Zsófiához, a csalad.hu dietetikus szakértőjéhez fordultunk tanácsért, mit tegyünk, ha gyermekünk pocakja besokallt a Mikulás óta tartó csokis, kekszes, sütis dömpingtől némi töltöttkáposztával megspékelve.

    – Mindig azt mondom, hogy a diétát az ésszerűség határain belül kell betartani – kezdi Zsófia. – Ha a gyermekünk elrontotta a gyomrát, akkor valószínűleg ő maga sem kívánja a nehéz ételeket, ugyanakkor az sem megoldás, ha csakis a főtt krumplit erőltetjük a kicsire, mondván, az használ. Különösen igaz ez az ünnepi időszakra, amikor jellemzően jövünk-megyünk, rokonokat látogatunk, vagy épp hozzánk jönnek vendégek. Számos ünnepi ételnek létezik gyomorkímélő változata is.

    Főtt rizs másképp

    – Nem kell azért lemondania a gyermeknek a finom falatokról, mert előző nap alaposan bevacsorázott az ünnepi asztalnál, és rosszul volt éjszaka. Próbáljuk minél kreatívabban megoldani a másnapi menüt! A főtt rizs nagyon jót tesz a rendetlenkedő pocaknak, de mennyivel jobban esik elfogyasztani, ha hóembernek álcázzuk: különböző méretű csészék, bögrék segítségével megformázzuk a hóember törzsét és fejét, majd egymásra helyezzük. A szemeihez és a gombokhoz párolt zöldborsót használhatunk, az orra természetesen párolt répából készül. Egyik kisgyermek sem mond nemet egy ilyen helyes hóemberre.

    Kirántás helyett párolás

    – Kímélő ételnek számít, ha néhány klasszikus ünnepi ételnek megváltoztatjuk az elkészítési módját. A sült, rántott húsoknak, sült hasábnak nagyszerű alternatívája a párolt gyümölcs párolt hússal kombinálva. Készíthetünk almakompótot is, ami hidegen külön nyugtatja a hasat, vagy hőálló tálban is süthetjük a gyümölcsgerezdeket kevés cukorral megszórva. A kacsát vagy a pulykát készítsük sütőzacskóban, valamint adjuk a gyermeknek a mellrészét, ami kevésbé zsíros, mint a comb. Az esetleg megmaradt halat ne rántva készítsük, hanem párolva. Használhatunk alufóliát, amiből kis burkot készítünk a halnak. Kevés olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk, majd mehet is a sütőbe.

    Csak mértékkel!

    – Nem kell megvonnunk teljesen az édesebb ételeket sem a gyermektől, ha már kívánja, főleg, ha körülötte mindenki más jóízűen fogyaszt a karácsonyi süteményekből. A hangsúly ilyenkor a mennyiségen van: ehet belőle, de nem mértéktelenül. Az ideális persze az lenne, ha próbálnánk megelőzni, hogy a gyermek túlegye magát az ünnepek alatt, de ez nehezen kivitelezhető, főleg, ha ott vannak a nagyik, akiknek az a legnagyobb boldogság, ha a kis unokájuk bőséggel, és élvezettel eszik a főztjükből.

    Forrás: csalad.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!