Vigyél elegendő zacskót a karácsonyi élelmiszerboltba, hogy elkülönítsd egymástól a nyers és a kész ételeket. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében a nyers húst, halat és kagylókat a fogyasztásra kész élelmiszerektől és zöldségektől elkülönítve tárold. A nyers élelmiszereket letakarva tartsd a hűtőszekrény alsó polcán.
Amikor a karácsonyi időszakban vásárolsz élelmiszert, fontos megértened a minőségi fogyaszthatóság és a lejárati dátum közötti különbséget, hogy hatékonyan megtervezd az étkezésed, hogy az étel hosszabb ideig eltartható legyen, és ne dobd ki feleslegesen az ételt.
Ellenőrizd, hogy a hűtőszekrény hőmérséklete 5°C vagy az alatt van-e. Teszteld ezt egy hűtőszekrény hőmérővel. Ha az ételt a megfelelő hőmérsékleten tárolod, annak a lejárati dátumig el kell érnie. Ahhoz, hogy a lejárati dátum érvényes útmutató legyen, gondosan be kell tartanod a tárolási utasításokat.
Tippek
A legjobb megóvás a minőségről szól: az étel e dátum után biztonságosan fogyasztható, de előfordulhat, hogy már nem a legjobb.
A lejárati idő a biztonságról szól: az ételt ezen időpont után nem szabad enni, főzni vagy lefagyasztani, mert az nem biztonságos.