2024. március 29. péntek
More

    Karácsony pálmafák alatt

    Karácsonyfa nélkül?

    Utcai zaj közepette? Melegben? Alig-alig tudjuk elképzelni másként az évvégi ünnepet. Pedig van, ahol törzsi dobok pergése adja tudtul a falvak lakóinak Jézus születését – például a közép-afrika Kamerunban. Az európai szokások itt keverednek a helyiekkel. Ha jön is a Mikulás, nem rénszarvas húzta szánon, hanem a szavannákon otthonos négylábuak által repített szekéren. A karácsonyfa sem tűlevelű, bár a díszítése hasonlatos a miénkhez. Legalábbis a tehetősebb családoknál: más nemis engedheti meg magának, hogy mondjuk Kenyában kiadjon akár 40-50 dollárt is egy csomag díszégőért.

    A szegények, akik persze Fekete-Afrikában többségben vannak, ha egyáltalán hódolnak a tél végi ünnepek szokásainak, beérik a házilagosan készített díszekkel, amihez egész éven át gyüjtögetik a cigarettás dobozok ezüstpapírját. Szokás az ajándékozás is: Nairobiban például az amúgyis európai típusú üzletek fényárban úszva várják a vásárlókat. Igaz, a dolognak van árnyoldala is: a nagyobb ,,bevétel ,, reményében még az átalgosnál is több koldus lepi el ilyenkor az utcákat. Más az ünnepi menű is., Kecskesültet tálalnak, hozzá a mindennaposnál gondosabban készített kukoricakását és töltögetik a kókuszpálinkát is. Ez utóbbit – no lám csak, még egy hasonlatosság -, kissé talán túl sűrűn is, hiába figyelmezteti a lakosságot jó előre a sajtó a baljós következményekre.

    Tanzániáában és Ugandában a legnagyobb hiánycikk ilyenkor a karácsonyi és újévi képeslap. Élelmes diákok a keresetet kihasználva saját készítésű üdvözlőlapokkal házalnak. A rajzokon persze nemigen látható havas táj fenyőfával Egy másik afrikai metropolisban, Kairóban még ez is előfordulhat. Itt nem hiánycikk a képeslap, bő a választék, legtöbbjén ott díszeleg a felirat: Made in Germany. A karácsony Egyiptomban szerényen húzódik meg a 19 állami, mohamedán és kopt ünnep sorában, jól érzékeltetve, hogy Egyiptom a népek és vallások keresztútja. A manapság vagy 40 millió mohamedán jóindulatú szemlélője annak, ahogyan a keresztény templomokban megkondulnak a karácsonyi harangok, misére hívják a hat-nyolc millióra becsülhető kopt lakosság egy részét, azokat akik katolikus koptok. Az ortodoxok ugyanis január 6-án ünneplik karácsonyt.

    Az itt élő negyedmillió európai azért megteremti a maga karácsonyi hangulatát: igaz, nem néptelenednek el este az utcák, s a tujafa illata is más, mint a fenyőé…

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!