2022. október 1. szombat
More

  Gyermekéleteket mentenek az A-vitamin-készítmények

  Évente hatszázezer gyermek életét menthetik meg az A-vitamin-készítmények, brit és pakisztáni kutatók szerint a készítmények haszna egyértelmű a szegény országokban.

  Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte 190 millió öt év alatti gyermek szenved A-vitamin hiányban. Ez többek között farkasvakságot, növekedési zavarokat és vérszegénységet okoz. A kicsik emellett fogékonyabbak a fertőzésekre is, például hasmenésre és kanyaróra.

  Zulfikar Bhutta, a karacsi Aga Khan Egyetemi Klinika munkatársa kollégáival 43 A-vitamin-készítményekre vonatkozó vizsgálatot elemzett, amelyekbe mintegy kétszázezer hathónapos és ötéves kor közötti gyermeket vontak be.

  Eredményeik szerint a fejlődő és a gyorsan fejlődő országokban az A-vitamin-készítmények hatására 24 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Eszerint a megfelelő preparátumokkal évente hatszázezer gyermek életét lehet megmenteni.

  A tanulmány szerzői szerint minél gyorsabban szükség van az érintett gyermekek vitaminnal való ellátására.

  Az A-vitamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges alapvető tápanyag, amely csak táplálkozással vehető fel, a szervezet nem képes önállóan előállítani.

  Tanulmányukat a British Medical Journal című orvosi szaklapban mutatták be.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!