2024. április 24. szerda
More

    Gyermekéleteket mentenek az A-vitamin-készítmények

    Évente hatszázezer gyermek életét menthetik meg az A-vitamin-készítmények, brit és pakisztáni kutatók szerint a készítmények haszna egyértelmű a szegény országokban.

    Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte 190 millió öt év alatti gyermek szenved A-vitamin hiányban. Ez többek között farkasvakságot, növekedési zavarokat és vérszegénységet okoz. A kicsik emellett fogékonyabbak a fertőzésekre is, például hasmenésre és kanyaróra.

    Zulfikar Bhutta, a karacsi Aga Khan Egyetemi Klinika munkatársa kollégáival 43 A-vitamin-készítményekre vonatkozó vizsgálatot elemzett, amelyekbe mintegy kétszázezer hathónapos és ötéves kor közötti gyermeket vontak be.

    Eredményeik szerint a fejlődő és a gyorsan fejlődő országokban az A-vitamin-készítmények hatására 24 százalékkal csökkent a gyermekhalandóság. Eszerint a megfelelő preparátumokkal évente hatszázezer gyermek életét lehet megmenteni.

    A tanulmány szerzői szerint minél gyorsabban szükség van az érintett gyermekek vitaminnal való ellátására.

    Az A-vitamin az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükséges alapvető tápanyag, amely csak táplálkozással vehető fel, a szervezet nem képes önállóan előállítani.

    Tanulmányukat a British Medical Journal című orvosi szaklapban mutatták be.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!